– Norge henger etter

Foto: Claudio Castello.
Foto: Claudio Castello
Jon Ole Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er redd for at det blir nok en jul hvor mennesker sitter i redsel for å bli sendt tilbake til dødsstraff.
0Shares
SEIF har de siste årene representert homofile og lesbiske asylsøkere fra land hvor det ikke er tvil om at det er fare for deres liv, dersom deres seksuelle orientering ble oppdaget. 
Nå etterlyser rådgiver Jon Ole Martinsen (bildet) forslag om praksisendring i forhold til asylsaker, skriver blikk.no.
– Norge hanger etter. UDI har lagt frem et forslag om praksisendring, men departementet har sittet på dette veldig lenge. Det som er problemet er at vi hele tiden får beskjed om at det er under utarbeidelse, men nå har det gått mange år. Og i mellomtiden har vi en praksis som umulig kan samsvare med norske myndigheters intensjoner.

Få lyver om orientering
Ifølge han er det få som ville ha løyet om sin egen legning for å få asyl.
– Å innrømme overfor seg selv at man er homofil, og å komme ut av skapet, er i utgangspunktet dramatisk for mennesker som kommer fra disse landene, og har en stor påvirkning på livssituasjonen deres. Så dette er ikke noe man tøyser om.
Er det frykt for en asylflom som gjør at reglene er så rigide, også når det gjelder seksuell orientering?
– Jeg går utfra at myndighetene selv føler at de har kompetanse nok til å skille mellom de troverdige og de som ikke er troverdige. Hvis ikke har de et alvorlig problem, sier Martinsen til blikk.no