Sa opp nordmenn, beholdt polakker

Industribedriften Vestas Casting beholdt innleide polakker og sa opp nordmenn. Firmaet mente de holdt ut bedre og hadde en god kvalitet på jobben
Foto: flickr.com
– Tåler hardt arbeid og er mindre syke enn sine norske kolleger, var vurderingen til den tradisjonsrike industribedriften Vestas Casting Kristiansand når de skulle sette i gang med nedskjæring i personalet, skriver VG Nett
0Shares
I vår ga de danske eierne beskjed om å si opp 70 ansatte av de totalt 225 som arbeidet i bedriften. Ansatte med minst ansiennitet ble vist ut døren for å få ned produksjonskostnadene, mange av dem norske ansatte. 
En av dem var Lars Erik Bakken (40).
– Jeg godtok det, inntil jeg så at ansatte med lavere ansiennitet enn meg og en rekke polske arbeidere fortsatt var igjen på jobb, sier Bakken til VG Nett.

Han fikk en skriftlig begrunnelse for hvorfor de polske arbeiderne er beholdt i «Pusseriet» der de tyngste arbeidsoppgavene gjennomføres.
Vanskelig med norsk arbeidskraft
I brevet som VG fikk tilgang til forklarer bedriften avgjørelsen ved at man i alle år har hatt problemer med å drive avdelingen med norsk arbeidskraft.
– I 2001 inngikk vi en avtale med et firma som leier ut polsk arbeidskraft. I ettertid har vi greid å drive avdelingen uten høyt sykefravær og med god kvalitet på arbeidet, skriver P&C-manager Isabella Collett Sikel i brevet fra 20. september i år.

Klubbleder Tor Ivar Ruud ved Vestas Casting Kristiansand sier alle lover og regler er fulgt ved å beholde polakkene. Han avviser sosial dumping og sier de har høyere tarifflønn enn i verkstedoverenskomsten.
– Selvfølgelig ville vi beholdt nordmenn, men etnisk norsk ungdom mellom 20 og 35 år vil ikke jobbe, selv med høyere lønn. Arbeidet er for tøft. Planen er å tilby de oppsagte norske arbeiderne jobb igjen hvis vi får nye ordrer etter nyttår. Polakkene er beholdt for å ferdigstille en ordre, sier Ruud til VG Nett.