– Finnes ingen “genetisk kriminalitet”

– Ingen med innvandrerbakgrunn er genetisk bygd for å stå for mer kriminalitet.
Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) er oppgitt over Facebook-utspillet til Frps Per Willy Amundsen om kriminalitet og innvandring.

– Ytringsfriheten vår innebærer at jeg også må høre på det forkastelige tullet her fra Per-Willy Amundsen, skriver hun på sin egen Facebook-side.

Gunaratnam er spesielt kritisk til følgende utsagn i Per Willy Amundsens Facebook-innlegg om kriminalitet og innvandring:

«Det er ikke etnisk norske ungdommer som skaper problemer i Oslo»

Finnes ingen “genetisk kriminalitet”

Varaordføreren fremhever at sosiale utfordringer er et resultat av mangel på sosiale løsninger.

– Ingen med brun hud eller en eller annen form for innvandrerbakgrunn er genetisk bygd for å stå for mer kriminalitet.

Hun ber også den tidligere justisministeren om å “skjerpe seg”.

– Jeg diskuterer mer enn gjerne sosiale tiltak med deg. Men problemet ditt er at du tror det er en link mellom hudfarge og kriminalitet, dermed reduserer debatten om våre barn og unge til en debatt om innvandring.

– Et tilsvar med føleri

Overfor Utrop sier stortingsrepresentanten at Facebook-tilsvaret fra Kamzy har mye føleri, men dessverre mindre fakta.

Frp-politiker Per Willy Amundsen får kritikk for Facebook-utspill om innvandrere og kriminalitet. Selv vil han ha “mindre føleri” i diskusjonen.

– Jeg har kun påpekt det åpenbare: at all den tid personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i kriminalitetsstatistikken, særlig hva gjelder ungdoms- og gjengkriminalitet i hovedstaden, er det naturlig at de oftere er i kontakt med politiet enn eksempelvis etniske nordmenn.

– Kan dette sees på som etnisk profilering?

– Jeg ser ikke dette som et uttrykk for såkalt «etnisk profilering», men et resultat av at disse i større grad begår kriminelle handlinger. Det kan man ikke klandre politiet for. Jeg etterlyser en debatt som er basert på fakta, logikk og fornuft, ikke følelsesbaserte utbrudd.

Helgheim i forsker-krangel

Frp-kollega Jon Helgheim har selv også vært i en debatt om strukturell rasisme. I et intervju med studentavisen Khrono hevder han at rasistiske systemer sannsynligvis er en konspirasjonsteori som er skapt ved et universitet.

Frps Jon Helgheim mener det nye utvidede rasismebegrepet har konstruerte problemstillinger, og kan ødelegge kampen mot rasisme.

I intervjuet viser han til et innlegg om kritiske hvithetsstudier fra Sandra Fylkesnes, publisert på afrika.no, som et eksempel på hva han mener.

– Dette er å konstruere et problem, og sette inn skyts mot noe som er fiksjon. Det ødelegger for kampen mot rasisme, sa han til Khrono.

Fylkesnes sier til Khrono at hun opplever kritikken som “lite seriøs”.

– Han er en mann som burde ha mye kunnskap om ting. Da syns jeg det er en uheldig måte å formulere seg på. Det er synd hvis det er sånn at Helgheim ikke ser verdien av kritisk teori, og at han ikke forstår at universitetene er viktig for at folk flest skal få det bedre.