Ny Chile-konsul i Norge

Cristobal Ortiz Salamovich (t.v) er Chile nye konsul i Norge. Til utrop.no sier han at ser frem til å være et bindeledd mellom opprinnelseslandet og det norsk-chilenske miljøet.
Foto: Claudio Castello
Cristobal Ortiz Salamovich ble offisiell presentert for norsk-chilenere i Oslo.
0Shares

Ortiz erstatter den avgående konsulen Maria Soledad Morales, som nå reiser hjem til Santiago til sin nye jobb i det chilenske innenrikskanselliet. 

Under presentasjonen av den nye konsulen understreket ambassadør Juan Anibal den viktige rollen norsk-chilenerne har i å integrere seg i det norske samfunnet.

– Vi er antageligvis den største gruppen blant de latinamerikanske miljøer i Norge. Alt det gode som dere gjør er vi i ambassaden stolte av, og alt det ikke fullt så gode som skrives om i avisene håper vi ikke sees på som representativt for alle chilenere i dette landet, la han til.

Her henviste Barria til tyveribanden som nylig ble tatt på Ytre Enebakk, og som regnes å ha stått bak fem ulike grove tyverier i Osloområdet i løpet av senvinteren.

Med fokus på utenlandschilerne

Ortiz er utdannet diplomat fra hjemlandet, og kommer rett fra et treårsopphold ved ambassaden i Wien, hvor han var annensekretær, og ansvarlig for handel og telekommunikasjon.

I tillegg til diplomatutdanning har Ortiz en bachelor i kunsthistorie og i latinamerikanske studier ved universitetet i Liverpool. Til utrop.no sier den nye konsulen at han vil fortsette der hans forgjenger slapp.

– Mine planer er å kunne utvikle et godt samarbeid med det chilenske miljøet i Oslo og Norge. For meg er norsk-chilenernes praktiske behov viktigst.

Vil ambassaden under ditt mandat beholde den åpne dørs politikk som man har hatt hittil?

– Konsulatet ønsker en tett dialog med chilenske organisasjoner og med enkeltpersoner. Vår oppgave er å ivareta interessene til Chile og chilenere i Norge, samt fremme utveksling av informasjon på ulike områder som kultur, handel og utdanning. Vi er derfor åpne for ideer, initiativer, ja også bekymringsmeldinger for det som skjer i vårt samfunn.

Funnet seg til rette

Film- og sportsinteresserte Ortiz sier han også har klart overgangen til Oslo og Norge ganske kjapt.

– Norge som Østerrike er to land hvor det er lett å drive diplomatisk arbeid, selv om man alltids føler at det er en utfordring å tilpasse seg til et nytt land med en lang historie og visse kulturelle særtrekk.

Han har troen på at forholdet mellom disse to nasjoner vil fortsette å være fruktbar i årene fremover.

– Chile og Norge har et bredt spekter av kontakter og samarbeid og som kommer til nytte gjennom en dynamisk utveksling og på mange spørsmål med global interesse. Vi ser på chilenerne bosatt her som en viktig ressurs i denne globaliserte verden.