Lysbakken går av, Halvorsen overtar

Over og ut: Audun Lysbakken er ikke lenger barne- og likestillingsminister
Foto: Janet Ohemeng
SV-statsråd Audun Lysbakken går av som statsråd etter avsløringene rundt tildelingen av penger fra departementet til Sosialistisk Ungdom, skriver VG. 
0Shares

Lysbakken har vært under sterkt press etter at det ble avslørt at hans departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

– Jeg er tilhenger av at feil skal få konsekvenser. Jeg har ansvaret for de feil som er begått og jeg tar ansvar. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg i dag går av som statsråd, sa Lysbakken på en pressekonferanse avholdt tidligere i dag.

Overtar midlertidig

Overtar inntil videre: kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Rune Kongsro/regjeringen.no.
Foto : Rune Kongsro/ Regjeringen.no

Nå er det også blitt kjent at kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar over barne – og likestillingsdepartementementet inntil videre.

– Kongen i statsråd har i dag utnevt Kristin Halvorsen til å bestyre departementet, i tillegg til de sakene hun har i Kunnskapsdepartementet inntil videre, sa Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Tok selvkritikk

Lysbakken la frem elleve e-poster og tre tektsmeldinger som, ifølge statsråden, er relevante for saken. I dokumentene kommer det frem at Lysbakken ble orientert om at Sosialistisk Ungdom var blant søkerne til selvforsvarspengene gjennom en tekstmelding fra statssekretær Kirsti Bergstø.

– Verken Kirsti eller jeg har husket denne tekstmeldingen. Jeg burde naturligvis ha reagert, noe som jeg dessverre ikke gjorde.

Thorkildsen favoritt

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit holder Inga Marte Thorkildsen som favoritt til å ta over som statsråd.

– Hun er et statsrådemne og faglig sterk. Temaet har hun også jobbet mye med, sier Skartveit til VG Nett.