Erklært tilregnelig

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli ble ikke gjennomført i et psykotisk tilstand ifølge den nyeste rapporten om siktede Anders Behrings Breiviks tilregnelighet.
Terrorsiktede Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig, mener de sakkyndige psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas.
0Shares

Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på tiden for de påklagede handlinger, ifølge en pressemelding fra Oslo Tingrett

– Vi finner ingen alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han har heller ikke handlet under en sterk bevissthetsforstyrrelse under tiden for de påklagede handlinger.

Rapporten konkluderer også med at det er høy riksiko for gjentatte handlinger, skriver adressa.no.

Ny konklusjon

Forrige rapport, datert 29. november, konkluderte med at terrorsiktede var strafferettslig utilregnelig grunnet psykose og paranoid schizofreni. Rapporten ble møtt med omfattende kritikk fra etterlatte, bistandsadvokater og fagmiljøer.

I arbeidet frem til den nye rapporten har Breivik vært underlagt en tre uker lang døgnobservasjon på Ila fengsel av de nye sakkyndige Aspaas og Tørrisen, som begge ble oppnevnt i januar. I dag medga begge overfor et samlet pressekorps at de har kommet til en annen konklusjon enn de første psykiaterne.

– Vi konstaterer uenigheten, og må forklare dette når vi vitner i retten, svarte Aspaas, ifølge adressa.no.

Rapporten blir overlevert 10. april, seks dager før rettssaken starter, melder NTB.