Norge medskyldig i flyktningestrømmene

Norske soldater avbildet på basen Meymaneh i Afghanistan. Når Norge bidrar til krigføring i andre land har man en enda større moralsk plikt til å hjelpe flyktningene som kommer hit på grunn av samme krigføring, poengterer Hedda Bryn Langemyr, leder av Norges Fredsråd.
Foto: Provincial Reconstruction Team Meymaneh
Flyktninger fra Serbia, Afghanistan, Irak og Libya kan regne Norge som medansvarlig i krigføring, og dermed også medskyldig i flyktningestrømmene disse krigene har ført til. 
0Shares

Uttalelsene kommer fra Hedda Bryn Langemyr, leder av Norges Fredsråd, i en kronikk i Dagbladet. Hun viser til at Norge har bidratt til kriger i disse landene, og dermed har en forpliktelse om å hjelpe.

– Isteden sender vi barn tilbake til land som Utenriksdepartementet (UD) fraråder oss å reise til, der krigene og konfliktene fortsatt vedvarer, påpeker hun videre.

Afghanistan er ifølge Langemyr et godt eksempel.

– Afghanere utgjør den desidert største gruppen av asylbarn i Norge idag. Ap arbeider nå for at mange av disse skal tvangsreturneres, selv om UD på sine hjemmesider fraråder både voksne og barn å reise dit.

Lite ydmyk holdning

Norges deltakelse i disse krigene burde tilsi en større ydmykhet overfor asylbarn, flyktninger og de menneskelige konsekvensene denne politikken skaper.

– Noen av dem er født og oppvokst i Norge fordi foreldrene deres ble utsatt for krig og drevet på flukt før de ble født. Vi må være vårt ansvar bevisst, legger hun til i kronikken.