Utrop anmelder: All-American Muslim

Ny serie: Discovery Channel lanserer "All-American Muslim"
Foto: http://tlc.howstuffworks.com/tv/all-american-muslim
Ny serie bidrar til et mer nyansert bilde av muslimer i Vesten. Serien vises på norsk tv for første gang 18. april.
0Shares

Serien “All-American Muslim” er skapt av TLC og Discovery Channel. Programmet bidrar til et bredere og bedre samfunnsbilde av muslimer i Vesten. Man møter fem familier i Dearborn, Michigan – som er området med størst muslimsk befolkning i USA. Programmet er reality-basert, altså uten manus. 

Klimaks og handling

Introduksjonen på serien starter med familienes erfaringer med islamofobi. De familievennlige deltakerne i programmet tar opp erfaringer og hendelser der de stemples som barbariske eller terrorister fordi de er muslimer. Det er lett å få sympati med karakterene i serien.

Ny serie: Discovery Channel lanserer “All-American Muslim”
Foto : http://tlc.howstuffworks.com/tv/all-american-muslim

Episoden Utrop har sett, omhandler dagligdagse problemstillinger som kroppskontakt og trening med menn for muslimske kvinner: Hva skal man ta hensyn til? Klimakset i episoden kommer når et drap finner sted i lokalsamfunnet til Dearborn. Et preget samfunn, med sorg og fortvilelse står plutselig overfor spørsmålet: “Vil vi stemples som et dårlig nabolag av media?”. 

For hver episode møter vi en problemstilling, hendelse og klimaks, noe som gjør serien ekstra interessant. Mange av spørsmålene som tas opp er temaer som man hører medier, i debatter og av religiøse ledere uttale seg ofte om (hijab, relasjonen mellom kvinner og menn, fordommer osv). Men denne gangen så hører stemmen til helt vanlige samfunnsborgere. 

Forskjeller ute av fokus

Selv om serien vektlegger religiøse problemstillinger, får man dessverre lite innsyn i hva slags muslimer man møter. Etter en prat med produsenten har Utrop funnet ut at de som representeres er nesten alle av samme trosretning, sjia-islam. Likevel er forskjellene i kleskoder og tankegang hos de ulike familiene variert nok til at dette ikke spiller en dominerende rolle.

Selv om det kan være villedende for seeren at alle tilhører samme trosretning innen islam uten at dette sies eksplisitt, redder serien seg da alle muslimene settes i en stue for å diskutere dagens hendelser. Dette gjør serien litt mer nyansert,

Ny serie: Discovery Channel lanserer “All-American Muslim”
Foto : tlc.howstuffworks.com/
og man møter mangfoldet i synspunktene. 

Hovedmålgruppen for serien er ikke nødvendigvis de religiøse selv. Man ønsker å lære ikke-muslimer om muslimenes hverdag. Serien vinkler ikke på forskjeller, men likheter. Produsenten lar hovedpersonene komme fram slik de er og de presses ikke inn i et prefabrikkert format/en typisk reality-dramaturgi. Med dette gir produsenten seerne et ærlig program som verdt å se på. 

– Vi fokuserer på mennesket i dem, istedenfor den detaljerte forskjellen i troen. Vi ville egentlig ikke gå i dybden i sånne problemstillinger. Dette er ikke et show om religion, forteller Alon Orsities, seriens produsent. 

Utrop anbefaler denne serien!