Politidirektøren om Sian-bråket i Bergen: – Bekymringsfullt

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier til TV 2 at politiet ser på hendelsen i Bergen med bekymring
Foto: Wikipedia
Politiet ser på Sian-bråket i Bergen med bekymring, ifølge politidirektør Benedicte Bjørnland. Lørdag er det varslet ny demonstrasjon i Oslo.

Sist lørdag ble lederen for Sian (Stopp islamiseringen av Norge), Lars Thorsen, fraktet blødende vekk av politiet etter å ha blitt angrepet av rasende demonstranter på Festplassen i Bergen. Tre personer er siktet for forholdene, og politiet tok i bruk tåregass mot demonstrantene.

Politidirektør Benedicte Bjørnland sier til TV 2 at politiet ser på hendelsen med bekymring.

– At aggresjonen blir rettet mot politiet, er bekymringsfullt og til dels dramatisk. Vår rolle er å sikre trygg gjennomføring av demonstrasjonen for alle, sier hun.

– Jeg tror Oslo-politiet er godt forberedt. Vi er nødt til å appellere til folks sunne fornuft, sier Bjørnland til kanalen.

I en pressemelding fremholder politidirektøren at det er politiets jobb å beskytte ytringsfriheten.

– Det betyr også at politiet beskytter lovlige demonstrasjoner, selv om budskapene kan oppfattes sårende og krenkende for mange. Vi tillater derfor også motdemonstrasjoner. Det vi ikke tillater, er vold, understreker hun.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sin åpne trusselvurdering mot nettopp den type aktivitet Sian driver med. I sin siste åpne vurdering fra i sommer skriver PST:

«Når det gjelder ekstrem islamisme, vurderer vi bevisste forsøk på å krenke religionen islam som den viktigste faktoren i trusselbildet mot Norge i tida framover. Det er sannsynlig at slike krenkelser vil medføre radikalisering til ekstrem islamisme.»

Samtidig skriver PST at oppslutningen om ekstrem islamisme har vært lav de siste årene, men at dette kan endre seg.