Etiopere kan ikke returneres

Usikkerhet rundt hva norsk politi har lov til å foreta seg overfor avviste etiopiske asylsøkere, har ført til problemer med utsendelsene som er planlagt
Foto: PRIO
Om lag 700 etiopiere med avslag på sine asylsøknader står for tur til å bli sendt tilbake til Etiopia etter returavtalen med regimet 26. januar i år. Ifølge Klassekampen fører en juridisk floke til at arbeidet med returene er stoppet opp.
0Shares

Etiopiske myndigheter krever at norsk politi tar fingeravtrykk av dem som skal returneres, for å utstede nødvendige reisedokumentet, står det i brevet fra UDI til Politidirektoratet. Dette har politiet sluttet å gjøre fordi det er i tvil om det har hjemmel til det, og dermed kan ikke etioperne returneres uten reisedokumenter. 

– Disse har oppgitt falsk identitet når de har søkt asyl fordi de har vært redde for å bli avslørt av agenter, som vi vet er aktive. Om fingeravtrykkene blir overlevert etiopiske myndigheter, vil deres virkelige identitet bli avslørt, og de risikerer alvorlige straffer for dokumentforfalskning, sier statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger Girum Zeleke.

Han er selv fra Etiopia og kjenner til flere som har søkt om frivillig retur, men han tviler på om de vil gå med på at fingeravtrykkene deres skal havne hos etiopiske myndigheter, sier han til Smp.no

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets utlendingsenhet (PU) er ingen så langt blitt returnert med tvang, og kun fem er returnert frivillig, skriver Klassekampen.