Krevde internasjonal etterforskning

Flere hundretallspersoner fra det tamilske miljøet i hovedstaden møtte opp med paroler og flagg for å markere treårsdagen for slutten på borgerkrigen i Sri Lanka.
Foto: Claudio Castello
Norsk-tamiler la blomster og krevde at det internasjonale samfunnet setter press på regjeringen i Sri Lanka under treårsmarkeringen for avslutningen på borgerkrigen.

18. mai 2009 vil for den singhalesiske majoriteten og Sri Lankas regjering stå som en historisk dato, hvor man erklærte seier over LTTE-geriljaen etter 25 års væpnet konflikt. Geriljaleder Vellupilai Prabhakarans lik ble vist frem på statskanalen og i hovedstaden Colombo var det til tider vill feiring over det som ble sett på som en “nasjonal frigjøring”.

Blant tamilene i utlendighet reagerte man derimot med sorg og ettertanke, både over antallet drepte i konflikten og over at drømmen om et selvstendig tamilsk hjemland ble lagt i grus.

Nå, tre år senere, markerte tamilmiljøet i Oslo krigsnederlaget med å marsjere i sentrum. Også i byer som Stavanger, Trondheim, Tromsø og Ålesund hadde man liknende markeringer.

Ingen fred uten rettferd og respekt for tamilenes kulturelle rettigheter, var budskapet fra Rødts Bjørnar Moxnes.
Foto : Claudio Castello

“Krigsforbrytelsesdag”

Utenlandsbesøk: C. Mahendran (i hvit skjorte), visesekretær i det indiske kommunistpartiet i delstaten Tamil Nadu kom til Oslo for å legge blomster og vise sin støtte til tamildiasporaen.
Foto : Claudio Castello

En stille marsj ble holdt fra Jernbanetorget til Eidsvolds plass før arrangementet startet. Sørgemusikk og blomsternedleggelse ble avløst av appeller, både fra norske og tamilske aktører.

Landsrådet for Eelam Tamiler (NCET) fastholdt at ansvaret for en løsning på konflikten i Sri Lanka ligger hos det internasjonale samfunnet.

– Fortsatt foregår det systematiske overgrep mot tamiler på Sri Lanka selv om krigen er over. Vi ønsker å markerer denne dagen som en krigsforbrytelsesdag og vekke oppmerksomhet for tamilenes kamp for selvstendighet, var tonen fra landsrådet i en uttalelse i forkant av marsjen.

Viktig med en nøytral part

Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marit Nybakk la vekt på en nøytral etterforskning av det internasjonale samfunnet på de angivelige krigsforbrytelsene utført av den srilanskiske regjeringen.

Også C. Mahendran, visesekretær i det indiske kommunistpartiet i delstaten Tamil Nadu, som var på Norges-besøk i anledning markeringen, delte synspunktet.

– Sri Lanka kan ikke leve i full forsoning uten at man får gjort en uavhengig granskning av krigsforbrytelsene. Vårt parti i India vil støtte de tamilske diasporaenes kamp for å få det internasjonale samfunnet på gli, sa han til utrop.no.

Kan man håpe på en politisk løsning?

– Selvsagt. Ingen av partene er tjent med en langvarig konflikt. For at en varig fred skal oppnås så er selvstyre eller eventuelt en anerkjennelse av tamilenes kulturelle rettigheter et minstemål.