– Skille mellom stat og kirke verre enn 22. juli

Kompromissløs: Prest Ludvig Nessa mener skillet mellom kirke og stat er en ulykke for landet
Foto: Youtube/Skjermdump
Det mener den ytterliggående presten Ludvig Nessa. I en youtube-video hevder han at det å fjerne evangelisk-luthersk religion som statsreligion er å "gjeninnføre hedenskapet ved lov”.
0Shares

Nessa stopper ikke der. Han mener 21.mai 2012, dagen da stat og kirke skilte lag, er verre enn både 22. juli i fjor og 9. april 1940. I videoen sier han at fjerningen av ”Kvite Krist” fra grunnloven er et resultat av ”kristofobi”.   

Skjønn forening

Et hundretalls personer, blant annet fra Kristen-Norge, islammotstanderne Norwegian Defence League (NDL) og Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) møtte opp på Stortinget 21.mai for å vise sin motstand mot grunnlovsendringen. Nessa har fått invitasjon fra NDL om å holde appell på et NDL-arrangement i Stavanger, men har ikke bestemt seg enda om han møter opp.

Mens de høyreekstreme grupperingene ser på islam som den største trusselen, er Nessa i en kamp for kristne verdier.

 – Jeg må se om jeg orker. Egentlig ville jeg at alle skulle komme hit i dag, forteller Nessa til Klassekampen.

Ikke så farlig med høyreradikale

Nessa ser ingenting i veien for å samarbeide med det mange oppfatter som høyreekstreme organisasjoner så lenge de ikke tyr til vold.

– NDL har en ikke-voldelig linje. Jeg bryr meg ikke så veldig, så lenge jeg ikke tas til inntekt for vold. Jeg har alltid aksjonert ikkevoldelig, selv om media har skrevet andre ting.

I kamp for kristne verdier

Anne Hege Grung, prest og stipendiat ved Sosialantropologisk institutt forklarer at Nessa og de andre som i går demonstrerte mot de nå vedtatte grunnlovsendringene, ikke nyter støtte fra grasrota eller ledelsen i Den norske kirke. Hun mener det faktum at enkelte deler av Kristen-Norge finner sammen med høyreekstreme grupper har å gjøre med at målet helliggjør middelet.

– Mens de høyreekstreme grupperingene ser på islam som den største trusselen, er Nessa i en kamp for kristne verdier, sier hun til Klassekampen.

Benytter anledningen til å spre islamhat

Det er uenighet i norske kristne miljøer hvorvidt grunnlovsendringen “avkristner Norge” Den nye ordlyden i grunnlovens paragraf 2 er ”Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv.” Arnfinn T. Clemetsen som har vært ledende pator i Pinsebevegelsen i 29 år og ser seg som en del av “den evangeliske kristne familie”, er uenig i de som mener at grunnlovsendringen er forsøk på avkristning. 

– Jeg tror ikke at Jesus “forsvinner ut av grunnloven” mandag 21. mai. Uansett tviler jeg på om en statskirke ville vært en garantist for hans tilstedeværelse, skriver pastoren på verdidebatt.no to dager før endringen fant sted.

Klassekampen skriver at de islam-fiendtlige organisasjonene NDL og SIAN benytter anledningen til å spre mer islamhat. På det to organisasjonenes nettsider hevdes det at endringen vil sidestille islam med kristendommen, og at islam på sikt vil få overtaket over Norge.