Nynazister aksjonerte utenfor Oslo-synagoge

Personer tilknyttet den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) skal ha delt ut løpesedler med antisemittisk innhold ved synagogen til Det Mosaiske Trossamfund (DMT). (Illustrasjonsfoto)
Foto: Bob Jagendorf/Creative Commons
En nynazistisk gruppe aksjonerte utenfor den jødiske synagogen i Oslo, mens feiringen av den jødiske helligdagen yom kippur pågikk.
350Shares

Hendelsen fant sted mandag og omtales av Dagsavisen onsdag.

Personer tilknyttet den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) skal ha delt ut løpesedler med antisemittisk innhold ved synagogen til Det Mosaiske Trossamfund (DMT) på St. Hanshaugen i Oslo, skriver Dagsavisen.

– Det var svært ubehagelig å ha tre nazister som demonstrerer utenfor synagogen på selve yom kippur. Organisasjonen er selverklært nasjonalsosialistisk og er forbudt i Finland, sier nestleder for Antirasistisk Senter og forstander i Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, i et innlegg på nettsidene til Antirasistisk Senter.

Han opplyser at aksjonen etter hvert ble stanset av politiet og at demonstrantene ble bedt om å forlate stedet.

Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, reagerer også sterkt på demonstrasjonen.

– Alle må fordømme dette, sier han.

– Det gjelder ikke bare oss som religiøse samarbeidspartnere men hele det norske samfunnet må være krystallklare på dette, sier preses i en pressemelding.

– At nynazister bruker en jødisk høytidsdag til slikt, er avskyelig, sier Fykse Tveit.