Styrker LGBT-asylsøkernes rettsvern

LGBT-asylsøkere som mener seg forfulgt i hjemlandet får styrket rettsvern gjennom Justis- og beredskapsdepartementets nye retningslinjer.
Foto: Hilde Skjølberg
Justis- og beredskapsdepartementet har instruert UDI om behandlingen av asylsøknader der søkeren er lesbisk, homofil, bifil, trans- eller intersexperson. Samtidig vil man oppdatere de generelle retningslinjene for asylsaker som gjelder kjønnsrelatert forfølgelse.

Instruksen og retningslinjene skal bidra til ytterligere å synliggjøre og styrke rettsvernet til asylsøkere som mener seg forfulgt på grunn av sin seksuelle legning.

–  Vi ser at det ikke kan forventes, kreves eller legges til grunn at søkere ved retur vil tilpasse seg sosiale, kulturelle og lovfestede normer i det offentlige rom, eller skjule sin seksuelle identitet, for å unngå forfølgelse, understreker departementet på regjeringen.no.

Inneholder klargjøringer

Instruksen, basert på en dom fra tidligere i år, inneholder flere klargjøringer av prinsipielle spørsmål knyttet til denne type asylsaker, og detaljerte anvisninger for hvordan slike saker skal behandles.

– Utlendingsmyndighetene skal sikre en kjønnssensitiv tilnærming på alle stadier av saksbehandlingen, heter det videre i uttalelsen.