Vil ha returavtale med Somalia

Tilbake til usikkeheten? I fjor kom det over 1400 asylsøkere fra Somalia. Nå ønsker den norske regjering å få til en returordning. Bildet viser vettskremte innbyggere i hovedstaden Mogadishu som flykter fra et rakettangrep fra en av de flere islamistmilitsene som truer fra utkanten.
Foto: Abdurrahman Warsameh/International Relations and Security Network
Regjeringen ønsker en ordning som gjør at asylsøkere fra Mogadishu og andre områder i Sør-Somalia kan sendes hjem med tvang om nødvendig, ifølge VG

Sist uke møttes statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) og Somalias innenriksminister Abdisamad Mo'allin Mohamud for å starte arbeidet med å få til returavtalen.

– Vi diskuterte helt åpent de utfordringene Somalia står overfor og vår interesse i at vi har behov for å bevare asylinstituttet, det betyr også at de som får avslag skal returnere. Det betyr at vi trenger et samarbeid med retur, både frivillig og tvang, sier Lønseth.

Regjeringens asylpolitikk har denne vinteren vært under sterk kritikk, ikke minst etter at en avtale ble inngått med Etiopia om tvangsretur. I et intervju med Klassekampen i januar redegjorde Lønseth at man også var på vei til å få til en returavtale med Eritrea. Nå kan Somalia bli det tredje landet i Afrikas horn som får en lignende ordning.

Avtale i bytte mot prosjekthjelp

Somaliere utgjør den største gruppen asylsøkere til Norge. Totalt kom det 1422 asylsøkere fra Somalia til Norge i 2011.

– Jeg ønsker tvangsreturer til Somalia. Til gjengjeld har vi sagt at vi kan være enige om å støtte gode prosjekter i landet, bekrefter Lønseth overfor VG Nett.