Går av etter nynazist-sak

Over og ut: Heinz Fromm går av som sjef for den tyske sikkerhetstjenesten etter en skandale som ble avslørt i opprullingen av en nynazistisk terrorcelle.
Foto: IHK Offenbach
Sjefen for det tyske overvåkingspolitiet Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), Heinz Fromm, går fra stillingen sin.

Fromm har vært leder for det tyske overvåkingspolitiet siden 2000, men har måttet tåle mye kritikk med bakgrunn i opprullingen av en sak om en nynazistisk drapsliga som har vart siden i fjor, skriver Aftenposten.

Terrorcellen Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) sto bak minst ti drap på ni butikkinnehavere med innvandrerbakgrunn, og en politikvinne i perioden 2000-2009.

Saken har etterhvert utviklet seg til å bli en politisk skandale. Under etterforskningen og opprullingen av saken viste det seg at gruppen lenge var under overvåkningspolitiets radar uten at det førte til noen oppklaring. Blant de mange feilene i etterforskningen av NSU-saken, er det nylig blitt avslørt at en ansatt i BfV skal ha slettet syv mapper med detaljer om BfVs etterforskning av NSU.

– Skammelig

Forbundskansler Angela Merkel mente saken om nynazistdrapene var skammelige for Tyskland, og en intern gransking av overvåkningstjenesten ble iverksatt.

Ifølge den tyske innenriksministeren Hans-Peter Friedrich, som var den første Fromm informerte om sin avgang, føler Fromm seg “svært engstelig og skamfull” for det som skjedde under hans ledelse.

– Han er akkurat som meg, svært dypt bekymret for dette tillitsbruddet saken innebærer for sikkerhetstjenesten, sier Friedrich til BBC.