Hjelpearbeidere i sikkerhet

Flyktningeleiren Dabaab i grensen mellom Somalia og Kenya regnes som et svært farlig sted, selv for hjelpearbeidere. Nylig ble fire stykker tilknyttet Flyktningehjelpen bortført av en væpnet gjeng. Alle fire er nå i imidlertid i sikkerhet.
Foto: Sodexo USA
– Jeg er glad og lettet over at de fire hjelpearbeiderne fra Flyktninghjelpen nå er i sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Hjelpearbeiderne ble bortført i Dadaab-leiren i grensen mellom Somalia og Kenya fredag 29. juni, men er nå på vei tilbake til Nairobi. 

Støre har vært i kontakt med den kenyanske utenriksministeren i går, mens etterforskningen fortsatt pågikk, og anerkjente kenyanske myndigheters innsats.

– Jeg takke alle på kenyansk side for deres bidrag. Hjelpearbeidere på Afrikas Horn er utsatt og det er mange eksempler på både trusler og vold mot de som jobber for å hjelpe andre. Våre tanker går til de etterlatte til den kenyanske sjåføren som ble drept under bortføringen, sier Støre til regjeringen.no.

Kan ha vært islamister

Gislene som nå er satt fri er norske Astrid Sehl (33), canadiske Steven Dennis (37), canadiske Qurat-Ul-Ain Sadozai (38) og filippinske Glenn Kostes (40). 

Foreløpig er det ikke klart hvem som står bak angrepet, men kenyansk militære opplyser til Aftenposten.no at de mistenker medlemmer eller sympatisører av den islamistiske militsen al-Shabaab.

– Gisseltagernes motiv kan bare ha vært økonomisk. Hvis gislene ikke ble reddet, ville de trolig bedt om løspenger, sier  talsmann for det kenyanske forsvaret, Cyrus Oguna, til Aftenposten.