Fargeløs rasisme

Læreryrket sees ikke på som et statusyrke blant andregenerasjonsinnvandrere, sier norsk- og samfunnsfagslærer Assad Nasir. Lønnsøkning er et viktig tiltak for å øke studiets attraktivitet, ifølge han.
Foto: Privat
– En rasist er ikke alltid hvit. Han kan like så godt være svart eller brun, mener lærer og skribent Assad Nasir.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Nasir (bildet), som for tiden har hatt en serie innlegg i Dagbladet, tar et oppgjør med det han ser på som en kritikkverdig menneskesyn i sitt eget miljø overfor andre gruppe i Norge.

– At det finnes etnisk norske rasister rundt omkring i dalbunnene er det ingen tvil om. Blant norskpakistanere derimot har jeg truffet på folk med rasistiske holdninger som kan gi enhver hakeslepp og bakoversveis, skriver han i kommentaren.

Troen på at man er bedre enn andre fordi man er norskpakistaner er et av de store utfordringene for det norsk-pakistanske miljøet, mener han bestemt.

– Jeg har hørt norskpakistanere omtale andre folkegrupper, for eksempel afrikanere, i ordelag som jeg ikke vil sette på trykk. Det samme gjelder i omtalen av nordmenn og jøder. 

Lærer av “de gamle”

Nasir uttrykker bekymring for de unge, som tar opp holdningene fra sine foreldre og besteforeldre.

– Slik overføres rasistiske holdninger og fordommer til andre folk fra en generasjon til den neste, som igjen kan begrunnes gjennom mangel på kunnskap og kjennskap, skriver han videre på dagbladet.no.

Han ser også på dette som et hinder for sosial integrasjon i storsamfunnet, både for norskpakistanere og andre. Svaret mener han er å reagere, og ikke akseptere fordomsfulle utsagn.

– Hver og en av oss må ta ansvaret for å motarbeide slike holdninger. Hvis ikke så vil de fortsette å spre hatet sitt videre. 

Vil du lese hele kommentaren? Klikk her