Vil ha romfolket ut av Sofienberg

Ikke lenger velkomne: Sofienberg kirke har i det siste latt en gruppe romfolk fra Romania slå leir i parken i nærheten. Nå vil man at leiren skal avvikles sporenstraks.
Foto: Ragingwire
Romfolk, representanter fra kirken og fra organisasjonen «Folk er folk» har vært i møte i Sofienberg menighetshus.

Ifølge Dagbladet har møtet skjedd i morgentimene i dag, hvor formålet er å finne ut av hva som skal skje videre med romfolket som har slått leir utenfor Sofienberg kirke.

Etter møtet forteller kirkeverge Robert Wright at kirka ikke lenger ønsker å være et oppholdssted for de tilreisende fra Romania.

– Vi ber om at kirken skal være ryddet til i morgen, og arbeidet må starte så fort som mulig. Kirken kan ikke vurdere sikkerheten og helseforholdene til de som bor der, sier Wright til Dagbladet.

Fungerende biskop Olav Dag Hauge understreker at kirka ikke vil tvinge rumenerne ut av området, men at politiet har myndighet til å gripe inn når de vil. 

– Verre enn dyr

To av de rumenske romfolkene som deltok på møtet i dag har de siste dagene bodd utenfor kirken. Miclescu Selejan og Nicolae Caldararu, kunne i et intervju med Dagbladet i går påpeke at de syntes det var problematisk om kirken tar en politisk avgjørelse om teltleiren.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi synes dette er umenneskelig. Folk respekterer dyr mer enn de respekterer oss, tilføyde Selejan.

Skulle aldri vært langvarig

Kirken har tidligere vært klare på at de ønsker rumenernes aksjon velkommen, men har hele tiden presisert at det var midlertidig.

– Vi støtter oss nå til byrådets konklusjon. Aksjonen var aldri ment å være langvarig og vi regner med at leiren blir avviklet straks, sa talsmann for kirken og prost, Ingar Seierstad, til Dagbladet.