– Moskéene lykkes ikke alltid med å få folk til å holde avstand

Muslimene møtes til bønn i moskéen. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Minhaj Kvinneforum
Mohammed Faiz Alam, Styremedlem i Global Human Care Norge, er bekymret over mangel på gjennomføring av smitteverntiltak blant muslimer.

Mohammed Faiz Alam mener smittevernsproblemene oppstår under begravelser, familiesamlinger og under “Fatiha” i moskéen. Han forteller at styrene i moskéen ikke alltid lykkes med å få folk til å holde avstand.

– Muslimene burde følge profet Muhammad Fvmh som fortalte at man skulle holde to meters avstand under en pandemi. Man skulle ikke reise til et sted med pandemi, og man skulle heller ikke forlate stedet med pandemi, forteller han.

Les også: Høyre-politiker vil stoppe bryllupsfester i Oslo

Mangler informasjon

Alam tror noe av problemet ligger i at mange ikke har fått meg seg informasjonen de trenger for å følge smitteverntiltakene.

– Mange kjenner ikke til profetens regler og vet ikke hvor strengt dette er i Islam. Det er også noen som ikke har fått med seg restriksjonene i landet. Noen har vært lite i Moskéen pga. korona og sliter med språket. Da får de ikke med seg informasjonen.

Han påpeker at Islam er opptatt av at man skal følge reglene i landet man bor i, og at de fleste muslimer er flinke.

– Fredagsbønn for eksempel går som regel veldig bra.

Har med kulturen å gjøre

Alam forteller at i mange muslimske miljøer er det vanlig å være tett på hverandre. Mange møtes ofte i store familiesamlinger, og venner er mye sammen.

– Nå i pandemien ser man at vi er slurvete på avstand. Under begravelser og i sørgeperioden glemmer mange det helt, selv om noen så klart er flinke.

Han tror at under mange av de kulturelle tradisjonene er det vanskelig å følge reglene.

Oppfordring til muslimer

For at Norge skal komme seg fortest mulig gjennom pandemien og samfunnet kan gå tilbake til normalen, oppfordrer Alam muslimer til å følge profeten og smittevernreglene.

– Man kan lese bønn hjemme. Det er ikke pliktig å be i moskéen, særlig ikke når det står om liv og helse, sier han.

Han minner om at de fleste muslimer er flinke og klarer å følge reglene, men at det kan glippe. Han mener derfor muslimene må ta sin del av ansvaret og hjelpe hverandre, akkurat som resten av befolkningen.

Alam anbefaler muslimer som vil lære mer om korona-viruset og profetenes lære å se denne videoen.