– Stans norsk kokainbruk

Stadig mer colombiansk kokain finner veien til Norge. Ifølge en Colombia-ekspert henger kokainbruken i Norge og andre vestlige land sammen med finansieringen av væpnede grupper.
Foto: Illustrasjonsfoto: flickr.com
Norsk kokainforbruk og Colombias problemer henger tett sammen, sier Colombia-ekspert.
0Shares

– Vi får ingen løsning på Colombias problemer før norske, og europeiske, myndigheter og innbygger forstår at kokainbruk i Norge henger sammen med muligheter for fred i Colombia, hevder Øystein Schjetne, president for Stiftelsen Golden Colombia, til Ny Tid. 

Schjetne, som også står også bak nettstedet cocaine.no, hevder det er ikke bare som tilrettelegger for fredsforhandlinger Norge nå etterspørres. Også en vellykket kokainpolitikk er nødvendig for fred.

– Kokainbruken i Norge har vært sterkt økende, mens den går ned i USA. I dag er det produksjonen og smuglingen av kokain til land som Norge som utgjør det største hinderet for fred i Colombia, sier Schjetne.

Kokainøkning i Europa

I sommer ble det i en pressemelding fra Det hvite hus opplyst at USA har klart å redusere kokainforbruket med 40 prosent under Barack Obamas regjeringstid. Obama har bedt Kongressen om 60 milliarder kroner til bekjempelse av narkotikabruk og behandling i statsbudsjettet for 2013. Samtidig er det europeiske kokainmarkedet, inkludert Norge, i stadig vekst. Spesielt øker forbruket av kokain fra Sør-Amerika.

–  Vi må starte debatten om hva vi kan gjøre for at ikke det norske markedet øker kokainpresset i Colombia, sier Schjetne til Ny Tid.