– Folkemordet preger fremdeles Rwanda

Opptil 800.000 personer mistet livet under folkemordet i Rwanda på 90-tallet. Landets tutsiminoritet ble regelrett slaktet ned av hutuer tilknyttet landets hær, regjering og ulike militser. Flere av de ansvarlige er blitt arrestert og dømt for sin rolle under folkemordet.
Foto: Frank Wolf
I dag starter en rettssak i Oslo, der en mann fra Rwanda som er bosatt i Bergen står tiltalt for å ha medvirket til drap på rundt 2000 personer

Sadi Bugingo er tiltalt for å ha vært med på å ta 2000 liv under folkemordet i landet i 1994. I løpet av tre månader ble opptil en million tutsier drept og mishandlet i et koordinert folkemord.

Rettssaken blir historisk, siden det er første gang en norsk domstol skal behandle en sak om folkemord. Men menneskerettsekspert Hanne Sophie Greve mener rettssaken mot Sadi Bugingo, som starter i dag i Oslo tingrett, skulle aldri vært gjennomført i Norge.

– Jeg trur vi øker ofrenes smerte. Jeg tror også faren for å trå feil siden vi ikke kjenner fakta godt nok vil væra tilstede, seier Greve til TV2.

Tiltaltes forsvarar Harald Stabell sier seg imidlertid overrasket.

– Stikkordet er rettstryggheten, sier han og påpeker at hans klient fikk livstidsstraff i en folkedomstol, uten at han var tilstede.

Barnelandet

Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge, kaller Rwanda for barnelandet. Hun viser til at 50 prosent av befolkningen er under 18 år, og det er store grupper foreldreløse.

– Landet er sterkt preget av konflikten, og befolkning sliter med HIV og store flyktningestrøm. For de som er opptatt av politikk er oppgjøret etter folkemordet interessant. For de andre handler det om å klare seg fra dag til dag, sier hun til TV2.