Flyktningestopp grunnet boligmangel

 
Foto: Halvard Hatlen
Rauma kommune (bildet) fått oppfordring om å ta imot fem flyktninger i år og 15 i 2013. Kommunen kan imidlertid ikke gjennomføre dette, og lignende tilfeller finnes også andre steder i landet.
0Shares

Ordfører i Rauma, Oddbjørn Wærås, (Ap) sier til Åndalsnes Avis at man desverre ikke kan ta imot noen, og oppgir manglende mottaksapparat som grunn til “flykningenekten”. Han får medhold av andre politikere i formannskapet, som sier det er ikke vrangvilje, men blant annet boligmangel som gjør at svaret til Integrerings- og mangfaldsdirektoratet (IMDI) blir et nei. 

– For oss er det synd at vi ikke kan imøtekomme søknaden. Det som slår meg er at Rauma bør ha en langsiktig plan med tanke på å kunne ta imot flyktninger, sier ordføreren til avisen.

Rådmann Perry Ulvestad påpekte i formannskapsmøtet at Rauma ikke har noen plan og ikke organiserte ressurser som kan ta imot flyktningene.

Satte foten ned

Andre kommuner i Utkant-Norge økonomi opplever en lignende situasjon. Fræna og Eide satte tidligere i vår foten ned for IMDis anmodning om å bosette enda flere flyktninger så raskt som overhodet mulig.

– Her er ikke kommuneøkonomien som er avgjørende. Vi får statlige penger som skal dekke utgiftene til hver flyktning som bosettes. Utfordringen i Fræna mangel på boliger. Alle flyktningene i Fræna er hittil bosatt i Elnesvågen, både privat og i kommunale boliger. Vi skulle gjerne ønske en mer desentralisert bosetting etter hvert. I Eide er det også bosatt flyktninger på Visnes, i tillegg til Eide, forklarte flyktningekonsulent Kirsti Guvsam til rbnett.no.