Lokker asylsøkere med mer penger

Stadig flere som har fått endelig avslag på sin asylsøknad benytter seg av frivillig retur, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).
Foto: flickr.com
Myndighetene har valgt å øke satsene med 10.000 kroner for hvert barn for å få asylsøkere til å dra tilbake dit de kom fra. NOAS frykter pengene vil bli brukt på gjeld.
0Shares

Fra før av kan asylsøkere få opptil 20.000 kroner for å akseptere frivillig hjemreise etter avslag på asylsøknad i Norge. Økningen med 10.000 kroner for hvert barn kommer på toppen av dette. En familie på fem kan dermed dra tilbake til hjemlandet med opptil 130.000 kroner i lomma, skriver Dagsavisen.

Likevel frykter Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) at mange asylsøkere kommer til å bruke pengene til å betale gjeld til menneskesmuglere som fikk dem til Norge i utgangspunktet.

– For mange blir ikke pengene fra den norske stat brukt slik de er tenkt, og ihvertfall ikke til å starte på nytt, sier NOAS-generalsekretær Ann-Magrit Austenå til avisen.

Vil at flere reiser hjem frivillig

I fjor fikk 1812 asylsøkere penger for å dra hjem frivillig. Ved inngangen til oktober i år har 1343 personer gjort dette. Likevel vil myndighetene at enda flere benytter seg av ordningen.

– Grunnen til at vi øker beløpet med 10.000 kroner per barn i barnefamilier, er at vi ønsker å få flere til å reise frivillig. For hver frivillig, blir det én færre med tvang, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet tl VG Nett.