Fremmedhat utløste masseslagsmål

Forskere vil ha en klarere avgrensning av hva politiets rolle er i dialogarbeid med minoriteter. Illustrasjonsfoto.
Foto: Justis- og politidepartementet
Skoleelever ved Seljestad ungdomsskolen i Harstad måtte på mandag skilles av politiet etter masseslagsmål mellom norske og minoritetsspråklige elever.
0Shares

Avisa Nordlys kunne på tirsdag informere om at det ifølge rektor og avdelingsleder ved Seljestad ungdomsskole i Harstad var norske elever som gikk til angrep på minoritetsspråklige elever. Episoden skal ha funnet sted mandag i skolekantina. Flere lærere var til stedet da slagsmålet brøt ut.

En av lærerne forsøkte å bryte inn i slagsmålet, men trakk seg etter å ha blitt drapstruet av en av elevene. Dette førte til at politiet ble tilkalt og etter kort tid ankom to patruljer, men da hadde situasjonen roet seg litt ned. Politiet tok likevel en runde rundt i klasserommene, sammen med lærerne, for å snakke med elevene om situasjonen.

Ikke et engangstilfelle

Det kan stå 30 elever rundt som enten ikke gjør noe, eller heier.

Ifølge skolen er dette slagsmålet toppen av isfjellet, og avisa Nordlys kunne informere om at sammenstøtet ikke var et engagstilfelle, men at de flere ganger tidligere har måttet gripe inn mot rasistiske enkeltepisoder.

– Dette er noe vi har slitt lenge med, kunne rektor Roar Albrigtsen og avdelingsleder Dag Ivar Bådsvik fortelle Harstad Tidende, og fortsetter:

– Det er snakk om en liten gruppe på en fire-fem elever. Men problemet er heiagjengen. Det kan stå 30 elever rundt som enten ikke gjør noe, eller heier. Vi må få elevene til å forstå at de ikke kan være moralske støttespillere. Heiagjengene må bort, slår de fast overfor avisen.

Videre forteller rektor og avdelingslederen ved skolen at de nå vil komme med tiltak mot rasismen, samtidig som de vil integrere de utenlandske elevene i skolen.