Borgerlige nominerer flest flerkulturelle

Har all grunn til å smile: Frps iranskfødte Mezhyar Keshvari kan komme inn på tinget hvis partiet hans gjør det godt i valget om et år.
Foto: Privat
Blått eller blågrønt regjeringsflertall kan være med på å få inn flere brune på Tinget.
0Shares

Et godt valg for de borgerlige opposisjonspartiene i 2013 kan gi flere stortingsrepresentanter med flerkulturell bakgrunn neste høst, viser en oversikt NRK har laget.

Følgende kandidater er aktuelle:

– Abid Raja er nærmest sikret stortingsplass som toppkandidat for Akershus Venstre.

– Hadia Tajik er renominert på en sikker andreplass for Oslo Ap.

– Mazyar Keshvari er foreslått på tredjeplass for Oslo Frp, en sikker plass, men blir utfordret.

– Himanshu Gulati er nominert på femteplass for Akershus Frp, noe som kan holde.

– Skulle Oslo Høyre gjør et godt valg og Afshan Rafiq fortsatt står høyt på listen, kan hun bli fast møtende representant. Hun er i dag vararepresentant.

– Akhtar Chaudhry er ikke innstilt på Oslo-listen til SV, men utfordrer Heikki Holmås om førsteplassen.

– Prableen Kaur er innstilt på en usikker plass for Ap, som uansett ikke gir stortingsplass om den rødgrønne regjeringen ikke fortsetter, slik det ligger an til nå.

Ikke kommet lengre

Jon Rogstad, forskningsleder ved Fafo, som forsker på integrering og deltakelse i samfunnet, mener oversikten viser at de politiske partiene ikke er kommet lenger enn andre, som møter kritikk fra politikerne for ikke å være inkluderende nok.

– Kanskje det først og fremst viser at dette ikke er så lett. Det er veldig lett med store og fagre ord, men det tar tid å få opp kandidater man tror kan fungere. Der er ikke partiene annerledes enn arbeidsgivere flest, sier han.