Hvordan stopper politiske partier hat på Facebook?

En ny studie fra OsloMet viser at politiske partier velger å skjule enn å slette hatefulle kommentarer på Facebook (Illustrasjonsfoto).
Foto: Arkiv
Fersk studie viser at politiske partier heller skjuler hatefulle ytringer på Facebook enn å slette dem. – Uheldig, sier førsteamanuensis Karoline Andrea Ihlebæk ved OsloMet.
14Shares

Førsteamanuensis Karoline Andrea Ihlebæk ved OsloMet og førsteamanuensis Bente Kalsnes ved Høyskolen Kristiania har intervjuet de ansvarlige for Facebook-sidene i åtte partier på Stortinget.

– Alle moderatorene sier at de tolererer mange ufine kommentarer, men at moderering er nødvendig noen ganger fordi det ikke går an å skru av kommentarfeltet på Facebook-sider. Det er bare mulig i Facebook-grupper, sier Ihlebæk til oslomet.no.

Kritiske til skjuling 

Forskerne er kritiske til at moderatorene skjuler heller enn å slette.

– Vi har stor forståelse for at dette er en nyttig funksjon, men hva gjør det med debatten at brukeren ikke vet at han eller hun er moderert? De tror de fortsatt deltar i debatten, og kan derfor heller ikke lære av sine feil. Det er uheldig, sier Ihlebæk.

Hvis kommentarfeltet på en post kommer helt ut av kontroll, er det eneste alternativet på sider å slette hele posten. Det gjør moderatorene sjelden.

– Mange bruker imidlertid filteret, og legger inn ord som ofte går igjen i hatefulle kommentarer. Kommentarer med disse ordene vil da ikke synes for brukerne, sier Ihlebæk.