Årets ålreite-pris gikk til Ayan Bashir Sheikh-Mohamed

– I en tid med mye polarisering, ønsker jeg å å takke alle dem som har stått i front i koronadugnaden og å sette søkelyset på fellesskap, sa Ayan B. Sheikh-Mohamed da hun mottok Harry Holes Ålreit-pris 2020.
Foto: A-hus.
Lege Ayan Bashir Sheikh-Mohamed er av Harry Hole-stiftelsen kåret til den mest ålreite dama i 2020.

Sheikh-Mohammed er 34 år og jobber til daglig som lege på Ahus i Lillestrøm kommune. Hun fikk prisen for sitt engasjement under koronadugnaden der hun har stått i front for å lage og dele informasjon om pandemien i det somaliske miljøet.Utrop skrev om engasjementet i september.

– Vi sitter i samme båt

Bok365 forteller at Sheikh-Mohamed i sin takketale løftet  frem alle som i likhet med henne selv har stått i front i koronadugnaden.– I en tid med mye polarisering, ønsker jeg å bruke Årets ålreite-pris til å takke på vegne av alle dem som har stått i front i koronadugnaden og å sette søkelyset på fellesskap. Fellesskap på tvers av politiske, kulturelle og sosiale skillelinjer har aldri vært viktigere. Vårens pandemiutbrudd viste oss hvor viktig hele samfunnet er og at vi faktisk sitter i samme båt, sa Ayan Bashir Sheik-Mohamed.

Plan Norge

Harry Hole-stiftelsen har sitt navn etter en fiktiv politietterforsker som er hovedperson i en serie kriminalromaner av Jo Nesbø. I 2008 overførte  Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra sin roman Hodejegerne til stiftelsen.

Sammen med Harry Hole-stiftelsen har Ayan B Sheikh-Mohamed vært med på å bestemme at årets Harry Hole-pris går til Plan Norges prosjekt med skolegang for jenter og Dalitbarn i Nepal og ElmanPeace med base i Mogadishu som utdanner barn og unge. Årets prisbeløp blir 2,25 mill. kroner fordelt med 2 millioner til Plan Norge og 250.000 kr til ElmanPeace.

Skolegang i u-land

Harry Hole-stiftelsen er opprettet for gjennom prisutdelinger å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. I fjor gikk prisen til Sonja Helen Moen og SOS-barnebyer for deres prosjekt i Mwanza i Tanzania.