Bekrefter samehets

Ny dokumentar bekrefter utbredt hat mot samer og samisk språk.
Foto: Norske Samers Riksforbund
Debatten om Tromsø skulle være med i det samiske språkområdet, lokket samehetsen fram i lyset.
0Shares

Høyre, Frp og Venstre hadde i fjor høst nei til samisk språk og skilting som valgkampparole. Det skapte harde fronter og mye debatt. Denne konflikten er tema for TV-programmet «Tilbakeslaget», som ble vist på NRK1 onsdag kveld denne uken.

Viktig, men ikke her
Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) mener det er viktig å inkludere samisk språk, men er usikker på om Tromsø er det rette stedet.

– Vi skal ivareta samisk språk og kultur. Men jeg mener at samisk språkforvaltningsområde ikke er et institutt som passer på storbyen Tromsø, sier han til NRK.

Man føler at man blir fremmed i egen by når man skal påtvinges et språk en håndfull personer kan gjøre seg forstått på.

Grov hetsing
Lillian Ballo er same selv og husker godt hvordan krenkelsene raste under debatten i fjor.

– Man så at folk nesten kunne si hva de ville om samer i kommentarfelter på nett. Og mange usaklige kommentarer kom fram, sier Ballo som er med i NRK-dokumentaren.To av de mange hundre rasistske meldinger som flommet over i medienes debattsider i fjor lyder som følger: «Kjære samer: Vær så snill å vær samer et annet sted enn byen vår». og «Her i landet så snakke vi norsk, eller så hold vi kjæft…». 

Kulturell rensing
I NRKs dokumentar tar professor Jens Ivar Nergård et oppgjør med fordommene og diskrimineringen av samene.

– Det har helt klart vært et overgrep. Og vi kan nok bruke sterkere ord enn det. Det har vært en form for kulturell rensing.   

Ikke bare på nett
Hatet mot samer kommer ikke bare til uttrykk i sosiale medier, men er også synlig på gateplan. Stadig utsettes samiske veiskilt for hærverk eller fjernes i sin helhet i Bodø.  Statsråd Rigmor Aasrud synes ikke noe om at samiske skilt ikke får stå i fred.

 – Først og fremst er jeg veldig lei meg, for det er så unødvendig. Vi lever i et samfunn der vi er nødt til å akseptere mangfold, og i Norge har vi for eksempel hatt to offisielle språk lenge. At folk ikke klarer å la være å drive hærverk når de ser et skilt på samisk, er virkelig synd, sier Rigmor Aasrud.

Frp imot samisk skilting
Frps Willy Amundsen har markert seg som en motstander av skilting på samisk.

– Man føler at man blir fremmed i egen by når man skal påtvinges et språk en håndfull personer kan gjøre seg forstått på. Det skaper følelser og engasjement, sier han til NRK.