Kritiserte utelivsundersøkelse

 
Foto: Nihad Daqqaq
En utelivsundersøkelse i regi av Bergen kommune kritiseres av Antirasistisk Senter for "metodiske svakheter"

Svakhetene, som leder for senteret, Kari Helene Partapuoli, sikter går ut på at undersøkelsen ikke brukte testpersoner med afrikansk bakgrunn.

– I Oslo har det gjennomgående vært de mørkeste som har hatt størst problemer med å komme inn. Derfor tror jeg at resultatet i Bergen kunne blitt et annet dersom disse også var med her, sier Partapuoli til byavisen.net.

Aserbajdsjanere, kinesere og colombianere

Bergen kommune fastslo at “utestedene i Bergen er frie for etnisk diskriminering”. Bakgrunnen for konklusjonen Kontoret for skjenkesaker i høst gjennomførte kontroller ved 99 skjenkesteder i Bergen.

Med i kontrollen i Bergen deltok 14 personer, ni kvinner og fem menn. Kontrollørene var i aldersgruppen 21-27 år, med unntak av en person som var 32. Målet var å undersøke mulig diskriminering ved inngang på utesteder, ved kjøp av drikke, samt service overfor kontrollørene.

– Kontrollørene hadde etnisk bakgrunn fra Norge, Sri Lanka, India, Pakistan, Aserbajdsjan, Kina, Colombia og Indonesia, forteller prosjektleder ved kontor for skjenkesaker Sigfinn Bartz-Johannessen.

Verst for gutter i alderen 18 til 25

Hvorfor har dere ikke hatt med personer med afrikansk bakgrunn i kontrollgruppen?

– Vi henvendte oss til ulike organisasjoner, men ingen ønsket å delta, sier Bartz-Johannesen.

Senteret er også kritisk til en annen del av gjennomføringen, nemlig at kontrollen er utført med blandede jente- og guttegrupper.

– Vi vet at de som diskrimineres mest er gutter i alderen 18 til 25 år. Dersom de går sammen med jenter i blandet gruppe, blir de oftest ikke diskriminert på samme måte, sier Rune Berglund Steen til byavisen.net.