Kritiserte utelivsundersøkelse

 

Svakhetene, som leder for senteret, Kari Helene Partapuoli, sikter går ut på at undersøkelsen ikke brukte testpersoner med afrikansk bakgrunn.

– I Oslo har det gjennomgående vært de mørkeste som har hatt størst problemer med å komme inn. Derfor tror jeg at resultatet i Bergen kunne blitt et annet dersom disse også var med her, sier Partapuoli til byavisen.net.

Aserbajdsjanere, kinesere og colombianere

Bergen kommune fastslo at “utestedene i Bergen er frie for etnisk diskriminering”. Bakgrunnen for konklusjonen Kontoret for skjenkesaker i høst gjennomførte kontroller ved 99 skjenkesteder i Bergen.

Med i kontrollen i Bergen deltok 14 personer, ni kvinner og fem menn. Kontrollørene var i aldersgruppen 21-27 år, med unntak av en person som var 32. Målet var å undersøke mulig diskriminering ved inngang på utesteder, ved kjøp av drikke, samt service overfor kontrollørene.

– Kontrollørene hadde etnisk bakgrunn fra Norge, Sri Lanka, India, Pakistan, Aserbajdsjan, Kina, Colombia og Indonesia, forteller prosjektleder ved kontor for skjenkesaker Sigfinn Bartz-Johannessen.

Verst for gutter i alderen 18 til 25

Hvorfor har dere ikke hatt med personer med afrikansk bakgrunn i kontrollgruppen?

– Vi henvendte oss til ulike organisasjoner, men ingen ønsket å delta, sier Bartz-Johannesen.

Senteret er også kritisk til en annen del av gjennomføringen, nemlig at kontrollen er utført med blandede jente- og guttegrupper.

– Vi vet at de som diskrimineres mest er gutter i alderen 18 til 25 år. Dersom de går sammen med jenter i blandet gruppe, blir de oftest ikke diskriminert på samme måte, sier Rune Berglund Steen til byavisen.net.