Anker ikke saken til Abbas og Fozia

Søskenparet Fozia og Abbas Butt levde i lengre tid i kirkeasyl i Holmlia kirke. Nå er saken endelig avgjort i deres favør.
Foto: Isabell Sterling
Justisdepartementet anker ikke. Det betyr at Abbas (26) og Fozia Butt (27) får bli i Norge, skriver Dagbladet.
0Shares

Til Dagbladet sa justisminister Grete Faremo følgende da hun selv ringte avisen:

Jeg er veldig glad for å kunne meddele beslutningen som er tatt i Justisdepartementet i dag om at vi ikke anker dommen.

Søsknene Butt fikk for kort tid siden vite at de hadde fått medhold i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, men at det var fare for at UNE kunne anke. Det er det nå besluttet at de ikke gjør.

Jeg slutter meg altså til UNEs anbefaling om ikke å anke. – Grete Faremo

Lang historie

Abbas og Fozia Butt har bodd i Norge i 20 år. Søsknene kom da var tre og fire år gamle i 1989 og fikk sammen med moren  innvilget oppholdstillatelse. Fordi moren tok dem med til Pakistan i en periode på tre år, ble oppholdstillatelsen foreldet og norske myndigheter besluttet å utvise dem.
 
I 2001 kom politiet i klasserommet og hentet barna for å sende deg ut av landet. Men utkastelsen ble stoppet i siste øyeblikk. Kampen om å få bli i Norge  landet de er oppvokst i  har pågått i 11 år.    
 
Søskenparets advokat Arild Humlen har ifølge Dagblandet denne kommentaren til vedtaket som Justisdepartementet nå har fattet

Det er den eneste kloke beslutningen som er fattet i denne saken i de 11 årene jeg har representert dem.

Ville ha rask beslutning

Faremo forklarer bakgrunnen for beslutningen om ikke å anke dommen til såkalt storkammer i Strasbourg slik:        
 
Jeg slutter meg altså til UNEs anbefaling om ikke å anke. Både UNE-direktøren og jeg har vært opptatt av at vi skulle få beslutningen raskt fram. Jeg mener at det er riktig nå å sette en sluttstrek for saken nå, sier Grete Faremo til Dagbladet.