Trusler på nett blir ulovlig

Kan bli forbudt: skriverier som hetser folkegrupper, levemåter eller som oppfordrer til vold og oppvigleri er forbudt ved norsk lov. Samme type ytringer på nett vil også bli ansett som offentlige hvis den nye hasteloven vedtas.
Foto: Foto: Skjermdump/Facebook
Regjeringen la for noen dager siden frem et forslag til en ny hastelov som skal gjøre trusler på internett ulovlig.
0Shares

Staten vil nå kunne straffeforfølge ytringer i blogger og kommentarfelt på nett.

– Slik kan vi ikke ha det og derfor foreslår vi å kriminalisere trusler på nett, sier justisminister Grete Faremo til TV2 Nyhetene.

Bakgrunnen er den såkalte “blogger-saken” hvor den såkalte ekstrembloggeren Eivind Berge i sommer oppfordret til politidrap i bloggen sin. Saken gikk helt til Høyesterett, og de kom til at ytringene ikke var «offentlige» uttalelser, og dermed ikke kunne straffeforfølges.

Utvidet handlingsrom

Nå tar Regjeringen og justisminister Grete Faremo grep og vil ha slutt på at hatefulle ytringer og oppfordringer om vold, fritt kan publiseres på ulike nettsider uten konsekvenser for avsender. Faremo foreslår blant annet i Stortinget fredag å utvide definisjonen av hva som er en “offentlig handling”.

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg. Justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, mener uttalelsene bekrefter at det kommer stadig mer voldsekstreme uttalelser på nett.

Folk vil tenke seg om to ganger

Også konvertitten Yousef Assidiq, som ofte har opplevd å motta grove trusler på nettet, hilser den nye loven velkommen. Han er ganske sikker på at hvis det blir ulovlig å fremsette trusler på nett vil mange kvie seg for å gjøre det.

– Her er det klart at det vil få mange til å tenke seg om to ganger når de ser at folk kan bli anmeldt for trusler på nett, bli innkalt til avhør, kanskje varetektsfengslet og deretter straffet, poengterer han overfor TV2 Nyhetene.