– Jobb er opp til innvandrerne selv

 
Foto: Samantha Marx
Det sier norsk-chilenske Marcos Ledezma (44) til Aftenposten.
0Shares

Ledezma er intervjuet i Aftenpostens store serie om integreringspolitikk gjennom 20 år. Avisen tar utgangspunkt i at mange tiltak er gjennomført, men at arbeidsledigheten fremdeles er tre ganger høyere blant innvandrere enn blant majoriteten.

– Mange innvandrere kommer med et mindreverdighetskompleks og stenger seg selv ute fra det norske samfunnet. Det er ikke alltid rasisme, det de tror er rasisme, sier Marcos Ledezma (44) til Aftenposten.

Han mener likevel Norge burde innføre anonyme jobbsøknader.

Du må være prosjektleder i ditt eget prosjekt.

– Det er åpenbart et problem at utenlandske jobbsøkere ryddes bort bare på grunn av navnet, sier Ledezma.

Ledezma kom ifølge Aftenposten fra Chile for 22 år siden fordi han forelsket seg i en norsk jente. Siden er han blitt boende og har nå etablert seg med familie på Rodeløkka i Oslo.

Han er utdannet bibliotekar fra Høyskolen i Oslo, har yrkesbakgrunn fra NSB Gardermobanen, Flyktningehjelpen og Studentsamskipnaden i Oslo – og begynte i Aker Solutions for to måneder siden. Der jobber han med informasjonsflyt i store oljeprosjekter.

– Ha tålmodighet

Han oppfordrer innvandrere til å ha tålmodighet: Det tar tid å lære språket og å opparbeide seg relevant kompetanse.

–  Innvandrere må vurdere sine evner og muligheter til å skaffe seg kompetanse og lære seg noe det er etterspørsel etter. Du må være prosjektleder i ditt eget prosjekt. Det meste ligger på innvandrerne selv, fortsetter Ledezma, og legger til:

– For enkelte innvandrergrupper er den religiøse dyrkelsen et hinder. Norge kan ikke akseptere arbeidstagere som ikke godtar en kvinnelig sjef. Innvandrere må åpne seg mot det samfunnet de lever i, legger han til.