Yasser Shams til Lillehammer kommune:

– Ikke ødelegg drømmene til flyktninger som ønsker å jobbe

Yasser Shams foran den røde matvognen 1001Mat. Foto: Privat.
Yasser Shams måtte gi opp drømmen om å skape sin egen arbeidsplass i Lillehammer fordi saksbehandlerne i kommunen gjorde feil. - Man på regne med at jurister gjør slike feil, sier forsikringsselskapet.
887Shares

Yasser Shams er en egyptisk journalist som fikk politisk asyl i Norge i 2017. Han bestemte seg tidlig for at han ville jobbe ved siden av å delta på det norske introduksjonsprogrammet og forsørge seg selv.

1001Mat

Matvognen 1001Mat i Lillehammer sentrum. Foto: Privat.

Sammen med to venner bestemte Shams seg for å kjøpe en matvogn for å selge falafel og kebab i Lillehammer sentrum. Matvognen skulle hete 1001Mat, inspirert av den arabiske eventyrsamlingen 1001 Natt.

1001Mat skulle støtte FNs matvareprogram med 1 kr pr. solgte måltid. Målet var å bidra til og hjelpe barn som sulter forskjellige steder i verden.

Forsøpling, rotter og slåssing

Etter en komplisert og pengekrevende prosess fikk Shams og vennene hans matvognen på plass i Lillehammer sentrum.

– Matvognen i seg selv var dyr og jeg brukte mye tid for å kommunisere med Kina, midt på natten for meg.

Men jobben skulle ikke bøte på seg. Da Shams mottok tillatelsen fra kommunen i 2019, sto det at matvognen bare fikk holde åpent fra 09-20. Dette ville være en katastrofal innskrenking, ettersom en slik matvogn er mest lønnsom i nattetimene. Begrunnelsen for innskrenkingen var forsøpling, rotter og slåssing.

– De sa at folk ville kjøpe mat, kaste det på gata og at rottene ville angripe byen. De mente også at fulle folk ville sloss foran matvognene.

Shams sliter allikevel med å forstå hvorfor dette skulle forekomme mer utenfor spesifikt hans matvogn. Han påpeker at det er seks andre restauranter i området som selger mat på natten.

Enig i at kommunen har brutt loven

Etter utallige runder med klaging i kommunen kom ikke 1001Mat lenger.

I Januar 2019 måtte Shams og vennene hans gi opp drømmen og avvikle 1001Mat. Over et år senere innrømmer kommunen at vedtaket om innskrenket åpningstid var grunnløst.

“Serveringssteder uten skjenkebevilling i Lillehammer kommune kan holde åpent alle dager mellom kl. 06.00 og kl. 03.00, jf. forskrift om åpningstid for serveringssteder, Lillehammer kommune, Oppland § 1. Denne bestemmelsen gjelder også matvogner.”, står det i mailen.

Fylkesmannen i Lillehammer kommune sier seg enig i at kommunen har brutt loven, men kommunens forsikringsselskap påstår at man må regne med at jurister gjør slike feil og at Shams ikke har krav på erstatning for tapt inntekt.

– Jeg gjorde alt jeg kunne for å gjøre ting riktig. Jeg fikk meg jobb i stedet for å motta penger fra NAV, men kommunen tvang meg til å avslutte prosjektet og tape penger, sier Shams.

– Det handler om rettferdighet og likeverd

Shams mener at saken ikke handler om ham og hans matvogn spesielt, men at det handler om å følge prinsippet om rettferdighet og likeverd.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at kommunen kan gjøre slike feil uten å måtte ta ansvar for det.

Han forteller at han har mistet alt, og nå står i stor gjeld til banken.

– Ikke minst handler det om å ikke ødelegge drømmene til flyktninger som ønsker å skape seg et arbeid, sier han.

Innsamlingsaksjon

Ved hjelp av læreren sin på introduksjonsprogrammet i Lillehammer, Kristin Scharp Andersenhar, har Shams nå laget en innsamlingsaksjon for å kunne ta saken videre.

Andersen ønsker at saken skal få en rettferdig avslutning.

– Jeg mener at dette er et eksempel på usedvanlig dårlig integreringspolitikk fra Lillehammer kommune. Shams er en ressurssterk mann som kunne ha klart seg godt i Norge, i tillegg til at han hadde andre flyktninger ansatt i sin bedrift.

Mannen som kunne vært en ressurs er nå uten jobb og har tapt mye økonomisk. Andersen og flere andre ønsker å hjelpe Shams som nå står uten jobb og må benytte seg av NAV, nettopp det han ønsket å unngå.

– Jeg vil være en ressurs i Norge, ikke en byrde, men de gjør det ikke lett for meg, sier han.

– Jeg føler meg maktesløs over systemet.