Tiltak mot trusler

 
Foto: Elvis Chi Nwosu
Norsk Journalistlag presenterer i dag forslag til tiltaksplan som redaksjoner kan bruke hvis deres journalister blir utsatt for trusler.
0Shares

Beredskapsforslaget omhandler hva redaksjoner kan gjøre hvis en av deres journalister blir utsatt for vold eller trusler, skriver Klassekampen. Forslaget vil presenteres under seminaret Truet til taushet, som omhandler akkurat denne problemstillingen, skriver Klassekampen.

– En slik beredskapsplan vil være svært nyttig for enhver redaksjon å ha i skuffen, klar til bruk dersom det inntreffer en trusselsituasjon. Det vil være med på å klargjøre at redaksjonsledelsen har et ansvar i slike saker og at ikke den enkelte journalisten må møte trusselen alene, sier Journalist i Dagsavisen Nina Johnsrud til avisen.

Trusler
Hun har selv opplevd flere truende situasjoner som følger av hennes virke som journalist både i form av trusler og voldelige handlinger.

I oktober 2012 intervjuet hun Ubaydullah Hussain, talsperson for gruppen Profeten Ummah, i anledning enkelte medlemmers uttalelser under et jegerkurs de deltok på. Etter at saken ble trykket sendte Hussain en truende mail til Johnsrud. 

 – Det er ingen tvil om at det er blitt lettere å true journalister. Men samtidig har politiet begynt å se langt mer alvorlig på slike hendelser. Derfor er det bra at norske redaksjoner nå kan få en standardisert liste med råd og vink om hvordan man håndterer en trusselsituasjon, slik at det ikke bare blir de store og rike redaksjonene som har råd til å iverksette beskyttelsestiltak og løse situasjonen alene, forklarer hun til Klassekampen.