– En problematisk oppussing

Omstridt: her på Svenskesletta på Ekeberg ble krigskirkegården for falne tyske soldater bygd sommeren 1940. Krigskirkegården ble først i 1952 flyttet til sin nåværende beliggenhet på Alfaset. Et forslag om å pusse opp det mange ser på som en "nazistisk krigsminnemerke" skaper sterk kontrovers.
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
22 professorer har sendt brev til Jens Stoltenberg om at oppussingen av nazi-monument er problematisk. Miljøverndepartementet har svart og sagt at de ikke vil stoppe planene.

– Det er umusikalsk å pusse opp et nazistisk krigsminnemerke, sier Ervind Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, til Vårt Land.

Minnesmerket det henvises til er et trappemonument og en seremoniplass på Ekeberg. Oppussingen skjer i forbindelse med byggingen av den omdiskuterte kvinneskulpturparken, finansiert av finansmannen Christian Rignes gjennom C. Lundens Rignes Stiftelse.

Avisen kan meddele at 22 professorer har skrevet et brev til Jens Stoltenberg og andre relevante statsråder, hvor blant annet denne saken blir tatt opp. Men Miljøverndepartementet skriver i et svarbrev at de vil ikke stoppe planene, noe som får Kohn til å reagere.

– Det er greit at graver blir vedlikeholdt, men det blir feil å pusse opp nazistiske monumenter, sier forstanderen til Vårt Land.

Kohn får støtte av jødiske Samuel Steinmann, som satt i konsentrasjonsleir under krigen. Også Sidsel Levin, direktør for Jødisk museum, mener at det fremdeles er problematisk med fornyelse av steder med en slik historisk bakgrunn.

Gjennomnazifisert
En av innvendingene som professorene fremhever i brevet, er at ”trappemonumentet på den største tyske æreskirkegården i Norge er planlagt gjenreist enda større enn det okkupasjonsmakten bygget”. Historieprofessor og ekspert på krigshistorie, Øystein Sørensen, er blant dem som har signert brevet. Til Vårt Land forteller han at seremoniplassen ble under krigen benytt til å ære spesielt hederverdige tyskere som falt. Disse seremoniene var gjennomnazifiserte, kan Sørensen informere om.

Slik det så ut dengang: krigskirkegården på Ekeberg, vinteren 1941, under Heinrich Himmlers Norgesbesøk.
Foto : German Federal Archive, Bild 101III-Moebius-029-19

Selv om historieprofessoren ikke vet hvordan Ringnes-stiftelsen planlegger å restaurere stedet, uttrykker han overfor Vårt Land at han synes planene virker problematiske.

Endelig vedtatt
Forslaget har allerede blitt godkjent av et bredt politisk flertall i Oslo kommune, hvor verken Byantikvaren, Riksantikvaren eller andre offentlige organer hadde noen innsigelser på vedtaket.

Til Vårt Land sider statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Killi Westhrin, at det ikke er grunn til å stanse oppussingen av monumentene i Ekeberg.

– Vedtaker har fulgt en ryddig og vanlig demokratisk prosess. Det har ikke skjedd noen lovbrudd, og vi mener det ikke foreligger sterke samfunnsmessige hensyn som gir grunn til å omgjøre vedtaket, understreker Westhrin.