Selvmord kan være skjulte æresdrap

Flere på banen:flere instanser bør få bidra og styrke arbeidet mot tvangsekteskap, mener Kari Steen-Johnsen.
Foto: sxc.hu
Tvangsekteskap har blitt et økende problem i Norge, forteller daglig leder for Oslo Krisesenter, Inger-Lise Walmsness Larsen. 

– Jeg tror nok gjerne det kan være en del æresdrap i Norge. Noen kan være fordekte som selvmord, sier Larsen til TV2.

Hun forteller at de har merket en oppgang i antall kvinner som tar kontakt med senteret, som enten har brutt ut av et tvangsekteskap eller som prøver å unngå å bli presset inn i et. Konsekvensene kan  være alt fra trakassering til vold, og mange er også redd for å bli utsatt for æresdrap.

– Et av de store problemene er jo stigmatiseringen når de da er sterke nok i forhold til å bryte ut. De blir sett på som dårlige kvinner i enkelte miljøer. Det gjør det jo enda vanskeligere for disse kvinnene å få den hjelpen de har krav på, og som også er deres rett, sier hun til tv-kanalen.

Straffbart
Tvangsekteskap er straffbart og kan straffes med inntil 6 års fengsel, men mange kvinner anmelder ikke. 

Trenger man hjelp i en slik situasjon er det mange steder man derimot kan henvende seg til.

Røde kors har en telefon man kan ringe for informasjon og veiledning og kan nås på nummer 81 55 52 01.

SIEF (Selvhjelp for flykninger og innvandrere) bidrar med praktisk hjelp og informasjon for de som frykter tvangsekteskap, eller har allerede havnet i en slik situasjon. De kan nås på nummer 22 03 48 30 

Også MIRA (Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner) tilbyr veiledning for jenter og kvinner som enten er eller er på vei til å bli tvunget inn i et ekteskap. De tilbyr også krisehjelp og kan kontaktes på nummer 22 11 69 20

Utover dette kan politiet kontaktes på 02800 eller i en nødssituasjon 112.