Sein har vært reformenes ansikt utad, men også en del av militærdiktaturet som har regjert i Burma i flere tiår.
– Thein Seins besøk til Norge er en god anledning til å både anerkjenne reformene og kritisere pågående brudd på menneskerettighetene. Burma er i en tidlig fase i den demokratiske utviklingen, og det gjenstår mye hardt arbeid, sier Audun Aagre, fungerende daglig leder i Den norske Burmakomité i en pressemelding.
Siste måned har det imidlertid vært alvorlige krigshandlinger i Kachin-staten i nord i Burma. Situasjonen for rohingyafolket vest i landet er fremdeles prekær, med begrenset tilgang for internasjonale hjelpeorganisasjoner.
– Her er det viktig at myndighetene finner løsninger på disse akutte utfordringene, påpeker komitéen i pressemeldingen.
Stadig mer frihet
Thein Sein er et produkt av det burmesiske militæret, men har fremstått som en moderat politiker og forkjemper for reformene. Reformene har bidratt til en åpnere og friere presse, og handlingsrommet i Burma har økt betraktelig.
– Reformene har åpnet Burma for næringslivet, hvor også norsk næringsliv for alvor er på vei inn. Dette er positivt, så lenge norske selskaper er med på å sette en etisk standard, og bidrar til at investeringene kommer burmesere flest til gode, sier Aagre.