Uten innvandring stopper Haram

 
Foto: vimeo.com/colorline
– Å drive fabrikken her uten arbeidsinnvandrere, ville vært som å spille fotball med én mann utvist hele kampen og ti venstrebeinte spillere, sier Produksjonssjefen i Rolls-Royce Marine-fabrikken i Brattvåg i Haram, Dennis E. Hilmarsen.

Hadde det ikke vært for en storstilt arbeidsinnvandring til Norge de siste årene, hadde det vært vanskelig for hjørnesteinsbedriften å henge med i et internasjonalt marked. Noe som igjen hadde gjort det vanskelig for Haram kommune å tette hullene etter utflytterne, med halvparten av arbeidsplassene i kommunen tilknyttet den maritime industrien, skriver NRK.

– Hos oss har minst ti prosent av de ansatte innvandrerbakgrunn, og vi har mer enn tjue nasjonaliteter. Det er vanskelig å forestille seg et globalt selskap her uten en høy andel ansatte med innvandrerbakgrunn. Vi rekrutterer alt fra produksjonsmedarbeidere og prosjektledere til servicemedarbeidere. Vi kunne ikke ekspandert uten og sett de resultatene vi ser i dag, sier Hilmarsen, som selv er svensk innvandrer, til NRK.

Flest polakker
I Haram (bildet) har tolv prosent av innbyggerne innvandrerbakgrunn, noe som er tett oppunder landsgjennomsnittet.

Polakker og litauere dominerer, men totalt har over 60 ulike nasjonaliteter funnet veien til den lille kommunen. Flesteparten av arbeidsinnvandrerne jobber i skipsbyggerindustrien, som er særlig utsatt for svingninger.

– Vi ville fått det vanskelig for å rekruttere. Og dette utgjør jo den viktigste delen av næringsgrunnlaget her. Om kommunen ville klart seg uten innvandrerne er tvilsomt, sier Guttorm Ulla, leder for Haram innovasjonsstudio.

Ulla får støtte fra rådmann Turid Hanken.

– Våre hjørnesteinsbedrifter er globale, og avhengig av en arbeidskraft vi nødvendigvis ikke finner mange nok av lokalt eller nasjonalt, påpeker hun overfor NRK.