Vil forby omskjæring av barn

SU-leder Andreas Halse.
Foto: Foto: Arkiv
– Vi kan ikke akseptere at foreldre presser sine religiøse overbevisninger på forsvarsløse spedbarn dom ikke kan ta et opplyst valg selv, sider SU-leder Andreas Halse til Nationen.

Sosialistisk Ungdom (SU) mener moderpartiet, Sosialistisk Venstreparti (SV) bør vedta en uttalelse om at staten skal være religiøs nøytral, når partiet samles til landsmøte til helga.

I samme uttalelse som SU nå foreslår at partiet skal vedta, kan Nationen meddele at det står skrevet at SV bør gi et klart nei til bruk av hijab og andre religiøse symboler i politi og rettsvesen.

Videre kreves det at gudstjenester i skolesammenheng skal kreve aktiv påmelding og at medlemskap i Kirken skal kreve innmelding eller dåp. I tillegg til at religiøse barne- og ungdomsorganisasjoner som ikke tillater kvinnelige og homofile styrerepresentanter bør ikke få offentlig støtte, og omskjæring av barn under 16 år bør forbys.

Sekulær tradisjon
Til Nationen sier Halse at det er viktig for SU og SV å stå for en sekulær offentlighet, der det er rom for alle.

– Jeg tror den eneste måten å ha reell religionsfrihet på er at offentligheten har et så sekulært utgangspunkt som mulig, sier SU-lederen til Nationen.

Halse mener at SV har en stolt historie i å sloss for sekulære prinsipper. Han viser til da Monty Pythons Life of Brian ble sluppet i Norge, hvor ifølge SU-lederen så “marsjerte klin gærne kristenfundamentalister i gatene i de største byene og klarte å forby filmen”.

– Heldigvis klarte den prinsipielle venstresiden å stå på den rette siden i striden om ytringsfriheten. Like prinsipielle må vi være i dag, sier han til Nationen og legger til at derfor bør SV gå inn for et forbud mot omskjæring av barn.

– Vi må stå imot særkrav fra religiøse grupperinger, uansett om de er jøder, kristne eller muslimer. Vi kan ikke akseptere at foreldre presser sine religiøse overbevisninger på forsvarsløse spedbarn som ikke kan ta et opplyst valg selv. Det får de gjøre når de er 16 år og kan ta et eget livssynsutvalg, understreker SU-lederen.