– For lett å skille seg

Foto: Arkiv
Bijan Gharahkhani mener foreldre ikke anstrenger seg nok for å holde familien sammen.
0Shares

Buskerud Innvandrerråds markante leder er ikke nådig i sin dom over foreldre som ikke klarer å holde sammen.

– Foreldre kan ikke bare si at de ikke gidder mer. Når man har barn, må man tåle mer, ikke bare gå fra hverandre på grunn av økonomi eller småting. Ektepar og samboere med barn må anstrenge seg mer for å holde familien samlet. De må jobbe mer for å beholde kjærligheten. Jeg er veldig, veldig imot skilsmisse, sier Gharahkhani (bildet) til Drammens Tidende.

– Vold i et parforhold er eneste gyldige grunn til skilsmisse, mener han.

Storfamiliens megling er positivt
Gharahkhani viser til at i andre kulturer, blant annet i Iran hvor han selv kommer fra, er det en helt annen respekt for familien.

Innvandrerråd-lederen mener også at det er bare positivt at hele storfamilien engasjerer seg i samlivsproblemer. Skilsmisse kan unngås ved at familiemedlemmer, med samme kultur og samme språk, prøver å megle og hjelpe til.

– Mange innvandrere er ikke vant til det offentlige hjelpeapparatet vi har i Norge, påpeker Bijan Gharahkani.

– Må bo hos mor
Hvis skilsmisse skulle vise seg uunngåelig, er ikke innvandrerråd-lederen i tvil om hvor barna skal bo:

– Mor er best til å ta vare på barna. Men barna må også ha god kontakt med far, og det er viktig holde konflikter unna barna, sier han til Drammens Tidende.

Uenig
Lily Bandehy, som selv også har iransk opprinnelse, er imidlertid ganske uenig.

– For meg virker innspillet hans basert på typisk kulturell iransk tankegang.

Bandehy påpeker det er viktig med to foreldre, men at man ikke kan tviholde på et ekteskap eller forhold på bakgrunn av falske premisser.

– Hvis det ikke finnes virkelig kjærlighet mellom mor og far så vil dette gå utover barna. Barn er veldig sensitive og oppfatter problemene i et forhold. Faktisk får de mer med seg enn hva folk tror.

Hva ville du gjort selv i en lignende situasjon?

– Å skille seg hadde vært bedre enn å bo i et ekteskap eller et forhold uten kjærlighet. I verste fall vil barna lære den samme falskheten, og videreføre den når de selv blir voksne.