Slo et slag for rom-folket

 
Foto: C.F Wesenberg
− Jeg vil ikke ha et samfunn der fordommer basert på enkelthistorier brukes som argumenter til å holde et helt folk nede, uttalte likestilling- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik på romfolkets internasjonale dag.
0Shares

Romfolk i Norge er en nasjonal minoritet, og Europarådets rammekonvensjon pålegger norske myndigheter å føre en politikk som ikke kommer i konflikt med romfolks tradisjonelle livsstil, språk og kultur.

− Hvis dette skal bli en rettighet noe annet sted enn på papiret må det kraftige grep til, både i Europa og her hjemme, sier Ørstavik (bildet) til ldo.no.

− Retten til å være seg selv og retten til å være stolt av den man er, og den kulturarven man bærer med seg, er ikke reell for alle. I tillegg blir den litt mindre for hver gang mediene slår opp kriminalitet begått av enkeltpersoner og benevner det som trekk hos en hel folkegruppe, legger hun til.

Ut mot fordommer
I appellen under markeringen på Kulturhistorisk museum mandag oppfordre hun mediene, politikere, bloggere, og andre til å tenke igjennom hvordan man møter og omtaler hverandre. Hun advarte også mot et samfunn der fordommer basert på enkelthistorier brukes som argumenter til å holde et helt folk nede.

− Ingen skal finne seg i å bli fortalt at de er farlige, eller mindre verdt, poengterte ombudet.