– Enklere å stanse kriminelle

Står på sitt: DNA-tester er riktig, mener justisminister Grete Faremo
Foto: Frode Overland Andersen/UD
Schengens informasjonssystem SIS II blir tatt i bruk i Norge og 25 andre europeiske land i løpet av måneden. Ifølge justis- og beredskapsminister Grete Faremo (bildet) vil det nye systemet gjøre det enklere å ta kriminelle.
0Shares

SIS II sikrer rask og trygg utveksling av informasjon om etterlyste personer og gjenstander, og personer som skal nektes innreise til Schengen-området, skriver regjeringen.no.

– Systemet vil ha langt større kapasitet og gjør det mulig å registrere langt flere opplysninger enn tilfellet har vært til nå. SIS II er et viktig middel for å bekjempe kriminalitet som vi vet mange utenlandske statsborgere begår i Norge, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo til regjeringen.no.

Kan registrere båtmotorer
I det nye systemet vil det være mulig å registrere gjenstander som f. eks båter, båtmotorer, containere, industrielt utstyr og luftfartøy kan registreres. Det blir borte ca. 2500 båtmotorer i Norge i året – nå blir de automatisk etterlyst internasjonalt. Denne muligheten kom inn i Schengen-regelverket etter norsk initiativ.

SIS II kan også registrere foto og fingeravtrykk av ettersøkte personer. Dermed blir det enklere å identifisere personer som er etterlyst av politiet