Berg og Bjørklund har sett gjennom data fra alle lokalvalgene fra 1987 til 2011. Ifølge dem har rundt tre firedeler av minoritetsvelgerne stemt på Arbeiderpartiet og partier til venstre for Arbeiderpartiet.
I en kronikk i Dagbladet, skrevet på mandag, argumenterer begge likevel med at det velges inn flere politikere med minoritetsbakgrunn enn tidligere, og et flertall av disse vil representere borgerlige partier.
– Alt taler for at stortingsvalget til høsten vil føre til et brudd på minoritetspolitikernes lange tradisjon med tilhørighet til den politiske venstreside. Valget vil gi de etniske minoritetene økt representasjon på Stortinget. To på listene til 2013-valget har en antatt sikker plass – Hadia Tajik fra Oslo Arbeiderparti og Mudassar Kapur fra Oslo Høyre. Abid Raja som har førsteplass på Venstres liste i Akershus, ligger også godt an. Og om Frp gjør et godt valg, vil den tredje plassen på partiets Oslo liste kunne gi uttelling, og Mazyar Keshvari bli innvalgt. Et flertall av minoritetspolitikerne på Stortinget vil således representere partier til høyre for Arbeiderpartiet, skriver de i kronikken.
Svekkelses- og styrkingsfaktorer
Forklaringen ligger i at representasjonen med hensyn til etnisk bakgrunn styrkes samtidig som representasjon med hensyn til minoritetsbefolkningens politiske preferanser svekkes.
– Frem til nå har ytterst få minoritetsvelgere stemt Frp. Men hvis vi legger til grunn meningsmålingen for Oslo til Respons Analyse i mars i år, finner vi at det er Høyre og Frp som kaprer de to ekstra mandatene fra Oslo. For Frp's del betyr det at partiet får sin første stortingspolitiker med innvandrerbakgrunn, påpeker kronikkforfatterne.
Vil du lese hele kronikken? Klikk her.