Utenriksministeren advarer mot økende fremmedhat

 
Foto: regjeringen.no
– Den største faren er ikke nødvendigvis de erklært høyreekstreme partiene, men at deres budskap slår inn i bredere politiske lag, skriver Espen Barth Eide i et avisinnlegg i dag. 
0Shares

Utenriksminister Espen Barth Eide rykker i dag ut på kronikkplass i Aftenposten og advarer mot det han kaller en tydelig fremvekst av høyrekstremisme og høyrepopulisme i Europa. 

Det viser blant annet brede undersøkelser som den tyske Friedrich Ebert-stiftelsen har gjort, og som forskeren dr. Ralf Melzer vil presentere på en internasjonal konferanse om høyreekstremisme, hatkriminalitet og minoriteter i Europa i Oslo 14.-15. mai, skriver han. 

Barth Eide mener de høyreekstremes fremvekst ikke kan og ikke bør forklares kun med økonomiske forhold.

– Dette er også snakk om ideologi og er en del av den europeiske fellesarvens mørkeste side. Men det er liten tvil om at slike grupperinger får gode vekstvilkår i land med sosial krise og stor arbeidsløshet. Det uttalt nazistiske partiet Gyllent daggry i Hellas er ett eksempel. Det finnes andre i sentral- og østeuropeiske land, påpeker ministeren i innlegget. 

Norge ikke unntatt
Han minner om at det finnes fordommer også i Norge. 

– Her hjemme ser vi at i møte med en av Europas mest utsatte minoriteter – romfolket – settes vår egen toleranse på prøve. Det er både legitimt og nødvendig å stille krav til romfolk fra Romania som kommer til Norge samt å innføre tiltak som skal regulere tigging. Men forslag om å nekte romfolk adgang til riket og omtale av romfolk som mindreverdige mennesker, minner oss om en fortid vi absolutt ikke ønsker oss tilbake til, skriver han. 

Les hele innlegget på regjeringens sider.