Imam besøker årets Skeive Dager

Imamene Muhsin Hendricks (t.v.) og Daayiee Abdullah. Imam Abdullah møtte homofile muslimer da de besøkte Norge.
Alternative tolkninger av Koranen står på programmet da imamen Mushin Hendricks besøker Pride House 22. og 23. juli. 
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Koranen er i seg selv en åpen tolkning og den er fleksibel. Hvorfor skal man da velge en tolkning som skader mennesker, fremfor å hjelpe dem, spør den åpent homofile imamen Mushin Hendricks (til venstre i bildet).

Skeiv Verden, i samarbeid med, Pride house, inviterer til to workshops med Mushin Hendricks om islam, lhbt og alternative tolkninger av Koranen.

LHBT krever plass i religionen
Jeg forsøker å si de riktige tingene til dem, at det finnes rettferdighet, at gud er barmhjertig og god. Mennesker utfordrer seg selv gjennom sin legning og sex, og når vi blir utfordret på den måten, lærer vi også mye av barmhjertigheten som ligger i disse erfaringene, sier Hendricks.

Helt greit å kombinere religion og legning, mener den homofile sør-afrikanske imamen Mushin Hendricks.
Foto : Fotomontasje/www.utrop.no

Lørdag 22. juni vil workshopen i hovedsak rette seg mot mennesker med andre religioner enn islam, og vil gi deltakerne en større forståelse av essensen i islam. I tillegg vil den sette fingeren på mye av den kritikken som rettes mot islam i dag, nemlig islam brukt som politisk våpen for å opprettholde kvinnefiendtlige strukturer og normer.

Prøvde å bli hetero i åtte år
Hendricks begynte på religiøse studier i håp om å en dag kunne bli imam og å på den måten følge bestefarens fotspor. 23 år gammel giftet Hendricks seg med en kvinne. Om det ikke var av gjensidig kjærlighet, så kunne i det minste ekteskapet kanskje forandre ham. Han prøvde i åtte år.

– Ingenting hadde forandret seg og jeg var fortsatt den samme. Men jeg hadde hatt god tid til å sette meg inn i Koranens tekster, og jeg var nå sikker på at Koranen ikke fordømte meg. Det var det bare samfunnets frykt som gjorde.

Håper på et mer åpent samfunn
Hendricks kom ut av skapet som 29-åring. En synder, ifølge mange, med både en skilsmisse og en homofil legning på rullebladet.

– Det muslimske samfunnet mangler kunnskap. Vi snakker ikke om sex. Sex, kjønn og seksuell legning er fortsatt fremmedord og da blir det vanskelig å få folk til å engasjere seg. Ved å åpne opp for naturvitenskapen og alternative tolkninger av Koranen, vil toleransen komme etter hvert, avslutter imam Mushin Hendricks.