SV vil kartlegge rasisme

Freddy André Øvstegård (SV) har fremmet forslaget om å kartlegge rasisme.
Foto: SV
SV krever i følge Klassekampen at det opprettes en kommisjon for å avdekke omfanget av strukturell rasisme. Frp mener venstresida vil kneble meningsmotstandere.
204Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

I kjølvannet av Black Lives Matter-demonstrasjonene i USA våknet rasismedebatten for fullt også i Norge. Nå vil SV finne få harde fakta om hvilke rasistiske strukturene som undertrykker minoriteter.

– Folk med minoritetsbakgrunn i Norge opplever alltid å komme bakerst i køen på leiemarkedet, oftere bli stoppet av politiet, eller at de må skifte navn for å få samme jobb som studiekameratene sine. Det er strukturell rasisme, og sånn skal vi ikke ha det, sier Freddy André Øvstegård (SV), som fremmet forslaget i Stortinget før påske.

Jon Helgheim (Frp) liker ikke idéen: – Dette forslaget vil bare ende opp i tull og tøys, hvor man finner på rasisme der det ikke eksisterer, sier han til avisa. Helgheim anerkjenner at «det finnes rasisme i Norge», men legger til at «vi har rasisme som retter seg mot innvandrergrupper, og vi har rasisme som går den andre veien»:

– Men, rasismen i Norge er ikke strukturell. Vi har ikke lover, regler eller systemer som diskriminerer på bakgrunn av etnisitet eller religion, sier Frp-politikeren.