Varslet om arbeidsforhold – fikk sparken

 
Foto: Skjermdump/TV2
Seks rørleggere, som i vår slo alarm om elendige arbeidsforhold ved byggingen av Cooplageret i Norge, er i dag arbeidsledige hjemme i Spania.

TV 2 avslørte tidligere i år at disse arbeiderne ble lønnet ned mot 50 kroner timen mens de jobbet under livsfarlige forhold (bildet) på det som skal bli et nytt gigantlager for matkjeden Coop.

Coop reagerte med å legge seg flate. Samtidig som de lovet at de spanske arbeiderne ikke behøvde å frykte for jobbene sine.

– For oss er dette totalt uakseptabelt. Vi har nulltoleranse tendenser eller noe som ligner på sosial dumping. Jeg kan love deg at de skal få være i prosjektet ut, sa daværende informasjonssjef i Coop, Bjørn Kløvstad.

Tilbake i Spania uten jobb
Hvordan gikk det så for de seks varslerne? TV2 klarte å finne alle seks igjen i den spanske byen Zaragoza, uten jobb i et land med skyhøy arbeidsledighet. En måned etter at nyhetssaken rullet på TV2-skjermene fikk de nemlig sparken. Alle er enige om at de føler seg utnyttet av Coop.

– Vi føler oss lurt. Vi blir sittende igjen med regningen, og uten jobb, sier Licer Gomez.

Skyver ansvaret videre
Når TV 2 konfronterer Coop med de spanske rørleggernes fortvilelse, skyver de for første gang ansvaret på GSE.

– Vi har tatt ansvar som byggherre og har sikret at GSE Norway AS er forpliktet til å sørge for at lønns- og arbeidsforholdene ved vårt prosjekt i Norge er i tråd med gjeldende regelverk. Coop er derfor ikke riktig adressat for de problemstillingene som reises i saken. Spørsmål om oppfølging av underleverandørene og deres ansatte må derfor rettes til GSE Norway AS som er totalleverandør i byggeprosjektet på Bergmoen, skriver Håkon Ødegaard, næringspolitisk sjef i Coop, i en e-post til kanalen.