– 1. mai er en viktig kampdag verden over

I kamphumør til 1. mai. Fra venstre: Ingunn Gjerstad, leder for LO i Oslo, Sofia Rana, permittert flyvertinne og tidligere tillitsvalgt i Norsk Kabinforening, nå rådgiver mot høyreekstremisme i Antirasistisk Senter , Hfelena Bolzievic, hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer på Scandic Helsfyr og Fawsi Adem, leder for Handel og Kontor region øst.
Foto: Eva Alnes Holte
– Vi gleder oss vilt til å feire vår store dag med digitale arrangementer og tog. Gå inn på samorg.no og bli med i toget, du, også! oppfordrer Ingunn Gjerstad, leder for LO i Oslo. 

Hun møter Utrop på Youngstorget sammen med Helena Bozievic, hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer på Scandic Helsfyr, Sofia Rana, permittert flyvertinne og tidligere tillitsvalgt i Norsk Kabinforening , nå rådgiver mot høyreekstremisme i Antirasistisk Senter og Fawsi Adem, leder for Handel og Kontor region øst.

Program for dagen

Også i år må 1. mai-markeringen bli digital for å ivareta smittevernet. Ingunn Gjerstad sier hun er klar over at mange er lei digitale arrangementer.

– Men vi har laget et fint opplegg på nett. Jeg håper mange vil bli med for å markere samhold, solidaritet og styrke. Du finner program for 1. mai i Oslo ved å gå inn på www.lo-oslo.no, sier Gjerstad og lover en minnerik markering med allsang, taler og appeller. Selv holder hun sluttappell etter Stuart Appelbaum og partilederne Bjørnar Moxnes (Rødt) ,Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap).

– 1. mai er den aller viktigste dagen for fagbevegelsen, solidaritetsbevegelsen, fredsbevegelsen og alle våre allierte,  sier Gjerstad.

– Vi pleier å være like mange fra de andre bevegelsene som fra fagbevegelsen her på Youngstorget.

Sofia Rana istemmer:

– Denne dagen er viktig verden over. Internasjonal fagbevegelse har alltid kjempet mot rasisme og fascisme, sier hun.

1.mai-toget

– Ved å gå inn på samorg.no kan du finne det toget du vil følge i landet vårt samt program de ulike stedene. På samme side står også parolene du kan velge mellom. Du kan også lage din egen parole og legge den ut Facebook samtidig som du deler hvor folk kan gå inn om de vil, forklarer hun.

– Jeg håper mange deltar på markeringen av denne viktige dagen, sier Fawsi Adem.

– 1. mai skal minne oss om kampene vi har tatt og hvilke kamper vi må ta fremover. Sammen skal vi skape et bedre samfunn for alle. Vi må være med og benytte oss av den muligheten demokratiet gir oss.

Retten til heltid

Helena Bozievic´parole er Arbeid til alle og rett til heltid. Pandemien har særlig rammet kvinnene, mener hun.

– Det er kvinnene som tar støyten og de er lavest lønnet fra før. De ligger allerede 25 prosent etter industriarbeiderne og det siste året har de gått ned ytterligere 30 prosent. Og hvorfor er det ofte slik i bransjen at bare minoritetskvinnene må ta til takke med deltidsjobber, mens de andre får jobbe heltid?

Bozievic (69) har vært hovedtillitsvalgt ved Scandic på Helsfyr i 16 år.  Ved «hennes» hotell er 97 prosent av de ansatte fagorganisert. Scandic er for tiden karantenehotell.

– Det er gjennom å organisere seg og stå sammen at vi kan få bedre vilkår, avslutter hun.

LO i Oslo har en podcast om opprinnelsen til 1. mai og melodien Internasjonalen.