Stoltenberg går av

Ville ha alle kortene på bordet: daværende statsminister Jens Stoltenberg.
Foto: Arbeiderpartiet
Jens Stoltenberg går av som statsminster etter statsbudsjettfremleggelsen 14. oktober. Høyre og Venstre gjør historiske gode valg, Frp svekkes mens SV kan havne under sperregrensen.
0Shares

Jens Stoltenberg går av som statsminster etter statsbudsjettfremleggelsen 14. oktober.

– Kjære alle sammen. Vårt mål var å få flertall for fire nye år. Vi visste at det var en tøff oppgave.

– I kveld kan vi slå fast at den oppgaven ble for tøff, sa statsminister Jens Stoltenberg da han like etter klokken 23 gikk på scenen i Folkets hus for å snakke til de fremmøtte på Arbeiderpartiets valgvake.

Etter de siste oppdaterte opptellingene kan man nemlig fastslå at det vil bli regjeringsskifte. 97 mandater vil gå til eventuell borgerlig koalisjon, mens 71 av disse ligger hos de rødgrønne.

Sannsynligvis Norges neste statsminister: Erna Solberg (H).
Foto : Christian Fredrik Wesenberg

– På borgerlig side er dette et resultat som vil gi gode forutsetninger for et regjeringssamarbeid. Avtstanden mellom Høyre og Frp er ikke for stor, og Frp blir heller ikke mye større enn Venstre og KrF til sammen, sier VG-kommentator Frithjof Jacobsen til VGNett.

Venstre er en valgvinnerne. Partiet ligger etter de siste målingene an til å få inn representanter på tinget.
Foto : Claudio Castello

Har valgt oss
I sin seierstale sier Høyre-leder Erna Solberg at valgkampen har handlet om Høyre.

– Velgerne valgt oss. Mange av sakene som har vært diskutert er våre løsninger. Velgerne har gitt oss et mandat til å virkeliggjøre Høyres program. Til å bedre skole, gjøre veiene bedre og øke konkurranseevnen. Vi skal gjøre Norge til et godt velferdssamfunn – også i fremtiden.  

Også Venstres Trine Skei Grande sier et styrket Venstre vil bruke tilliten som man har fått fra velgerne.

– Vi skal stå på for å være en formidabel kraft i norsk politikk og en ny borgerlig regkering. Vi skal vise at det går an å stå for grønne veivalg, kunne hun konstantere foran et flere hundretalls ekstatiske tilhengere.